© AFP

Japanse moeder na 20 jaar vrijgesproken van moord op dochter

Een Japanse vrouw die in 1995 veroordeeld werd tot een levenslange gevangenisstraf voor de moord op haar dochter, is woensdag samen met haar voormalige partner vrijgesproken door een rechtbank in Osaka. Het parket besliste om niet in beroep te gaan tegen het vonnis.

gjs

De elfjarige Megumi overleed in 1995 tijdens een woningbrand. De speurders verdachten al snel haar moeder, de nu 52-jarige Keiko Aoki, en haar toenmalige partner Tatsuhiro Boku (nu 50) ervan de brand te hebben aangestoken om de verzekering op te lichten. Ze werden beiden tot levenslang veroordeeld op basis van bekentenissen die ze zouden hebben afgelegd. Die zouden echter vermoedelijk onder druk zijn afgenomen.

Het voormalige stel heeft altijd zijn onschuld staande gehouden en nadat twijfels over hun schuld de kop opstaken werden beiden in oktober 2015 vrijgelaten na twee decennia in de cel, in afwachting van een nieuw proces. Een rechtbank in Osaka oordeelde woensdag dat geen geloofwaardigheid kon worden gehecht aan de bekentenissen en dat de brand waarschijnlijk per ongeluk was ontstaan en sprak Aoki en Boku vrij. Aoki is nu van plan de staat aan te klagen voor een schadevergoeding.

Het is de tiende keer sinds 1975 dat een terdoodveroordeelden of levenslang veroordeelden in Japan worden vrijgesproken in een nieuw proces.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer