Direct naar artikelinhoud

Niels Van Zandweghe verovert bronzen medaille op EK roeien

Niels Van Zandweghe verovert bronzen medaille op EK roeien

Op de slotdag van het EK roeien in het Tsjechische Racice heeft Niels Van Zandweghe vandaag brons gepakt in de lichte skiff.

De Bruggeling, wereldkampioen bij de min -23 jarigen, strandde in de finale met zes op amper 19 honderdsten van de Europese titel. Die ging in een tijd van 6:51.72 naar de Zwitser Michaël Schmid. Het zilver was voor de Hongaarse vicewereldkampioen Peter Galambos.

De 21-jarige Van Zandweghe bleek in zijn eerste EK-finale niet onder de indruk van zijn veel oudere en meer ervaren concurrenten. De Belgische lichtgewichtkampioen nestelde zich aanvankelijk op een vierde plaats. Halfweg viel hij even terug naar een zesde en laatste plaats, maar omdat het verschil amper drie seconden was met leider Schmid, keek men in het Belgisch kamp al reikhalzend uit naar de sterkere tweede wedstrijdhelft van de Bruggeling.

Van Zandweghe zorgde inderdaad voor een spectaculair slot. Op 500m van het einde lag hij al vierde en had hij zijn achterstand gehalveerd. In de slotmeters sprintte de West-Vlaming nog de Noorse olympische bronzen medaillewinnaar Brun voorbij en pakte zo een podiumstek.

Van Zandweghe (rechts) met winnaar Schmid (midden) en Galambos (links) op het podium.

Van Zandweghe: "Kwam om top zes te halen"

"Ik kwam naar dit toernooi om de top zes te halen (een A-finale, red). Ik ging ervan uit dat de medaillewinnaars zo'n vijf seconden sneller zouden zijn. Nu kijk ik ernaar uit om met Tim Brys weer aan de slag te gaan in de dubbeltwee", reageerde de wereldkampioen bij de min 23-jarigen.

Bondscoach Frans Claes: "Duidelijk antwoord van Niels op niet-selectie voor Rio"
Bondscoach Frans Claes had alleen maar lovende woorden voor de Bruggeling. "Halfweg kwam Niels op een lengte van de medaillekanshebbers door. Hoewel hij een flinke eindspurt heeft, vreesde ik dat hij tekort zou komen. Maar als je dan ziet dat hij als prille twintiger in de slotmeters nog een vicewereldkampioen een olympische bronzenmedaillewinnaar voorbijgaat, dan is toch ongezien. Hij was in de laatste 500 meter meer dan drie seconden sneller dan de Zwitserse winnaar Schmid." 

"Niels realiseerde de snelste tijd ooit voor een Belgische lichtgewichtskiffeur en benaderde het record van het EK tot op twee tienden van een seconde. Hij laat hier twee olympische finalisten achter zich die in Rio in de dubbeltwee aan de slag waren. Een duidelijker antwoord voor de wraakroepende manier waarop hij en zijn ploegmaat Tim Brys ondanks hun zege in de olympische kwalificatierace niet naar Rio mochten, kon Niels niet geven", besloot Frans Claes.

Van Zandweghe en Brys mochten vorige zomer niet naar de Spelen hoewel ze zich wel hadden geplaatst. België mocht evenwel slechts een boot afvaardigen en de keuze viel op skiffeur Hannes Obreno, die er vierde zou worden.

Uitslag A-finale mannen lichtgewicht skiff

1. Michaël Schmid (Zwi) 6:51.72
2. Peter Galambos (Hon) 6:51.85
3. Niels Van Zandweghe (BEL) 6:51.91
4. Kristoffer Brun (Noo) 6:52.53
5. Artur Mikolajczewski (Pol) 6:57.04
6. Andrea Micheletti (Ita) 7:04.24