Direct naar artikelinhoud
vennootschapsbelasting

Zeg niet 'meerwaardebelasting', maar 'fiscale rechtvaardigheid'

CD&V-voorzitter Wouter Beke

CD&V houdt niet langer mordicus vast aan de meerwaardebelasting. Komt zo eindelijk een hervorming van de vennootschapsbelasting in zicht? De rugzak van Premier Charles Michel (MR) zit al overvol voor de komende weken.

"Wij hebben ons voorstel gedaan, het was niet te nemen of te laten." De meerwaardebelasting is niet langer een absolute voorwaarde voor de CD&V om over te gaan tot de hervorming van de vennootschapsbelasting. Dat is de boodschap die voorzitter Wouter Beke meegaf in Le Soir en De Tijd afgelopen weekend. 

In oktober vorig jaar  kwam het tot een regeringscrisis toen de CD&V de meerwaardebelasting had gekoppeld aan de nieuwe vennootschapsbelasting. Wie zijn aandelen met winst verkoopt, moet daar ook een stukje van bijdragen aan de staat, vond CD&V, dik tegen de zin van Open Vld en N-VA. Sindsdien zitten beide dossiers muurvast. Tot voor kort wilden de christendemocraten niet van wijken weten, nu laten ze toch een opening.

"Wij zijn niet op zoek naar trofeeën, wij zoeken een fiscaal rechtvaardiger systeem", stelt Beke. Hij legt de bal in het kamp legt van de coalitiepartners. "Als ze de fiscale rechtvaardigheid zo belangrijk vinden, dat ze dan zelf met voorstellen komen."

Koerswijziging

De koerswijziging komt niet onverwacht. Beke beseft maar al te goed dat de meerwaardebelasting politiek niet haalbaar was. Open Vld sloeg vorige maand de deur definitief toe. "We laten de meerwaardebelasting niet passeren", haalde fractieleider Patrick Dewael uit voor een voltallige Kamer. "Gisteren niet, vandaag niet, morgen niet." N-VA sloot zich daar al snel daar bij aan.

Beke schaafde de voorbije weken zijn boodschap bij. Hij eist voortaan 'rechtvaardige fiscaliteit' in plaats van 'meerwaardebelasting'. Zo pikte hij handig in op een tv-interview van N-VA-voorzitter Bart De Wever bij Lieven van Gils. "Het idee van een rechtvaardige fiscaliteit is voor mij legitiem", stelde die toen. "Ik denk dat veel mensen vinden dat het niet eerlijk is verdeeld." 

De Wever deed zijn uitspraken een dag na wat hij zelf het 'Kumbaya-moment' noemde tussen hem en Beke. Na de zoveelste ruzie tussen N-VA en CD&V beslisten de twee, na tussenkomst van premier Charles Michel (MR), dat ze maar beter konden samenwerken. Anders kwam er van beleid maar weinig in huis tot aan de volgende verkiezingen. 

Middenklasse

Maar betekent dit ook dat er effectief een oplossing in de buurt is?  Probleem is dat elke partij zijn eigen invulling geeft aan 'rechtvaardige fiscaliteit'. Voor Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten is dat vooral een lagere fiscaliteit. Maar wie gaat die belastingverminderingen betalen? CD&V vreest de budgettaire gevolgen.

Bij N-VA en Open Vld houden ze dan weer hun hart vast voor de middenklasse. "Een waterdichte maatregel die de rijke one-percenters belast, daar zetten wij ons achter", zegt een Vlaams-nationalist. "Maar al te vaak blijkt dat die groep een fiscaal interessantere uitweg vindt. En uiteindelijk draait de gewone man op om de inkomsten op peil te houden." 

"Een waterdichte maatregel die de rijke one-percenters belast, zetten wij ons achter. Maar die groep vindt vaak een uitweg"
Een N-VA-bron

Premier Michel heeft het dossier van de vennootschapsbelasting en de fiscale rechtvaardigheid sinds eind vorig jaar naar zich toe getrokken. Hij houdt de kaarten strak tegen de borst.

Een ding is zeker: de timing wordt bijzonder krap. Financiënminister Johan Van Overtveldt (N-VA) had gevraagd om een de nieuwe vennootschapsbelasting klaar te hebben tegen maart, maar toen kwam er uitstel tot aan de zomer. 

Overvol programma

Intussen is het programma overvol. De komende weken staan er nog twee superministerraden op de agenda, een over economie en en andere over sociale zaken. Michel, die van de ministerraden meer wil maken dan enkel een showmoment, is volop bezig met de voorbereiding daarvan. 

In 2017 moet de vennootschapsbelasting rond zijn. Uitstellen tot na de zomer, kan dus ook nog

Daarna zit de regering samen om de begrotingscijfers van 2017 op koers te houden en moet de begroting opgesteld worden voor 2018 én 2019. Een nieuwe miljardenoefening kondigt zich aan. En intussen blijft ook het Arco-dossier rondsluimeren. Stuk voor stuk bijzonder zware thema's. Wanneer is er nog tijd voor de vennootschapsbelasting?

Michel doktert momenteel de beste aanpak uit. Binnen de regering gaan stemmen op om de twee superministerraden samen te voegen, aangezien de thema's gelieerd zijn. In dat geval is het onwaarschijnlijk dat de vennootschapsbelasting ook op dat ogenblik op tafel komt. 

De premier laat zich niet opjagen. In 2017 moet de vennootschapsbelasting rond zijn, klinkt het. Samen met de begroting uitstellen tot na de zomer, kan dus ook nog. Alleen wordt het voor Michel dan opletten dat nieuw uitstel geen afstel wordt.