© Onbekend

Vele steden en gemeenten blijven voor hun verzekeringen hangen bij Ethias. Geen wonder: steden en gemeenten zijn aandeelhouder van Ethias

Het is ingewikkeld en erg technisch. Dat is ook zo. Maar als er honderdduizenden euro’s vallen te besparen op de verzekeringspremies die onze steden, gemeenten en OCMW’s jaarlijks ophoesten, dan mag daar toch eens naar gekeken worden. Of beter, dan moét daar toch eens naar gekeken worden. Waarover gaat het? De meeste steden en gemeenten in Vlaanderen laten jaarlijks hun talrijke verzekeringscontracten stilzwijgend verlengen. Maar volgens een rapport van Audit Vlaanderen, het Vlaamse agentschap dat controles uitvoert bij de Vlaamse administratie en de lokale besturen, moet dat beter. De Vlaamse lokale besturen spenderen samen ieder jaar 1,5 miljard euro aan het aankopen van allerlei goederen en diensten. Voor verzekeringen gaat het om net geen 47 miljoen. Het uitschrijven van aanbestedingen, waardoor de prijzen door de concurrentie flink kunnen zakken, zou de Vlaamse steden en gemeenten jaarlijks 15 tot 25 miljoen aan besparingen kunnen opleveren in hun verzekeringspremies. Slechts een kwart van de Vlaamse gemeenten doet dat, zo blijkt nu. De Limburgse steden en gemeenten bengelen aan de staart. Slechts vijf van de 44 Limburgse steden en gemeenten schrijven aanbestedingen uit voor hun verzekeringscontracten. Nochtans kunnen vele steden en gemeenten het zich niet permitteren om deze besparing links te laten liggen. Kan het te maken hebben met de meestal beperkte taille van de Limburgse gemeenten? Wellicht wel. Verzekeringen vergen immers een aparte expertise, die niet alle gemeenten in huis hebben. Nochtans slagen de gemeenten er wel in om voor financiële zaken - zoals obligatieleningen en kredieten - de markt te bevragen. Vroeger was het oude Dexia steevast de financiële partner voor dergelijke bankzaken. Nu blijkt dat vele steden en gemeenten voor hun verzekeringen blijven hangen bij Ethias. Niet zo verwonderlijk, omdat de steden en gemeenten ook aandeelhouder zijn van Ethias.

Dominiek Claes

Vanzelfsprekend zouden ook de Limburgse steden en gemeenten - zoals overigens wettelijk verplicht - er goed aan doen om hun verzekeringsportefeuille eens tegen het licht te houden en de markt te bevragen. Al was het maar omdat het ook ons geld is. Voelt u een pleidooi aankomen voor meer fusies tussen gemeenten? Dat kan in ieder geval wel helpen. Oudsbergen kan er bijvoorbeeld straks de vruchten van plukken. Maar het hoeft niet noodzakelijk via fusies te gaan. Gemeenten kunnen ook perfect met andere gemeenten samenwerken om gezamenlijk offertes aan te vragen bij verschillende verzekeraars. Een groter volume zorgt doorgaans immers voor lagere prijzen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer