thumbnail: null
thumbnail: null

Vlamingen Legendre en Cambré geven nieuw leven aan Europees stripicoon

Na ‘Amoras’ geven Vlamingen Charel Cambré en Marc Legendre alweer nieuw leven aan een stripicoon. Deze keer vinden ze Robbedoes opnieuw uit. Al is hun Robbedoes helemaal anders dan hun volwassen versie van Suske en Wiske. Vanaf vandaag staat ‘Happy Family’ elke dag in Het Belang van Limburg.

“Een echte Robbedoes van vroeger”

“Na Amoras wilden we eens iets anders doen”, zegt scenarist Marc Legendre (61). Naast ‘Amoras’ en opvolger ‘De Kronieken van Amoras’ bedenkt Legendre ook ‘De Rode Ridder’. “Snel bleek dat Charel en ik veel zin hadden om eens een ‘Robbedoes door’ te maken. ‘Onmogelijk’, dachten we. Toch stuurden we uitgever Alexis Dragonetti een e-mail. Dertig seconden later kregen we al antwoord. ‘Goed idee, dat gaan we doen.’ We donderden van onze stoel.”

Nieuwe zijreeks

“Naar Franstalige gewoonte zit er soms te veel tijd tussen nieuwe delen van de hoofdreeks ‘Robbedoes en Kwabbernoot’. Als je in Vlaanderen beter wil scoren met je huismerk, moet er meer regelmaat zijn. Toen Marc en Charel met hun voorstel kwamen, dacht ik inderdaad: Doén!”, bevestigt Alexis Dragonetti van Ballon Media. Ballon geeft in Vlaanderen en Nederland onder meer de strips van Dupuis uit.

“De Franstalige strip is in het algemeen meegegroeid met zijn publiek”, zegt Dragonetti. “Terwijl de bedoeling van Marc en Charel net was om een goedlachse, familiale strip te maken. Niets complex, gewoon plezant. Bij ons in Vlaanderen zijn Marc en Charel redelijk wereldberoemd, bij Franstaligen zijn ze niet zo bekend. Maar ze hebben wel internationale kwaliteit.”

Eerst moest er wel een groen licht komen van Dupuis. Dragonetti: “Het feit dat het album er nu is met daaronder merknaam Dupuis is een grote erkenning. Het staat vast dat er minstens drie albums komen in een nieuwe zijreeks. Die drie zullen verschijnen in 18 maanden tijd. De beslissing of hun Robbedoes ook in het Frans zal verschijnen, is nog niet genomen. Al zit die kans er dik in.”

Morgen meer in uw krant.

Jan BEX

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer