Hittegolf ook merkbaar op de werkvloer: “Ik roep vooral op tot gezond verstand”

© Katrijn Van Giel

De hitte blijft voortduren, met temperaturen tot 32 graden. Ook op het werk laten die temperaturen zich voelen. Volgens de wet moeten werkgevers de nodige maatregelen nemen om werknemers te beschermen die aan deze warmte worden blootgesteld. “De wet voorziet dat de werkgever vanaf bepaalde temperaturen preventiemaatregelen moet nemen”, zegt minister van Werk Kris Peeters.

bapl

De wet verplicht de werkgever preventiemaatregelen te nemen bij hoge temperaturen. Deze worden gemeten met een speciale zogenaamde WBGT- of vochtige globethermometer. Bij welke grens op de WBGT-index de werkgever maatregelen moet treffen, wordt ook mee bepaald door de fysieke belasting. Meer dan 18 op de index zorgt er al voor dat er speciale maatregelen genomen moeten worden bij jobs met een zeer zware fysieke werkbelasting. Bij zware belasting is dat 22, bij halfzware 26 en bij kantoorwerk moet de WBGT-index hoger dan 29 zijn.

“De werkgever moet vanaf bepaalde temperaturen preventiemaatregelen treffen”, zegt minister Peeters. “Naast technische maatregelen zoals airco en zonnewering, kan het ook helpen om regelmatige pauzes in te lassen, zonnecrème en frisdrank te voorzien en aangepast werk te verrichten.”

Risico’s analyseren

Samen met de arbeidsgeneesheer moet de werkgever de risico’s analyseren. Er moet worden nagegaan welke maatregelen het best genomen kunnen worden, maar dit gebeurt best voor dat de grenzen overschreden worden. “Als een werkgever ziet dat zijn werknemers last hebben van de hitte kan hij aangepaste uurroosters voorzien, meer pauzes, verkoeling bieden met frisdrank en koud water”, zegt Peeters. “Ik reken op het gezonde verstand van de werkgevers.”

Ook ozon vormt een arbeidsrisico. Bij aanhoudend warm weer treden er dikwijls verhoogde ozonconcentraties op. Deze concentraties zullen vooral buitenshuis hoog zijn en de maatregelen moeten zich dus vooral richten tot werknemers die in open lucht werken.

Maatregelen

De werkgever moet er bij een hoge WBGT-index voor zorgen dat zijn werknemers zo weinig mogelijk blootgesteld worden aan de zon en dat ze tegen de rechtstreekse zonnestraling of overmatige hitte beschermd zijn. Dit kan door in de schaduw te werken of op een plaats waar de luiken of gordijnen dicht kunnen. Zonnecrème en beschermde kledij zorgen ook voor extra bescherming. Ook moet de werkgever er voor zorgen dat er voldoende water en aangepaste dranken voorradig zijn om dehydratatie te voorkomen. En als laatste moeten ze aangepaste werkroosters maken. Zo kan er vroeger gestart worden om de hitte te vermijden en moeten er regelmatige pauzes ingelast worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen