Direct naar artikelinhoud
Rusland

John McCain: "Poetin is grotere bedreiging dan IS"

Amerikaans senator John McCain.

Russisch president Vladimir Poetin is de grootste bedreiging voor de wereldveiligheid, zelfs groter dan terreurbeweging IS. Dat heeft Republikeins senator John McCain gezegd tijdens een bezoek aan Australië. 

De uitspraken van McCain staan in verband met de geruchten over Russische inmenging tijdens de verkiezingscampagne van president Trump. Afgelopen week nog kwam Jared Kushner, een hooggeplaatste adviseur in het Witte Huis en ook de schoonzoon van de president, in opspraak voor contacten met Russische topdiplomaten tijdens de campagne. 

De Amerikaanse senator klapte uit de biecht in een interview op de Australische openbare omroep ABC. "IS kan vreselijke dingen doen en ik maak me ernstige zorgen over wat er gebeurt met de islam. Maar het zijn de Russen die het fundament van de democratie probeerden te vernietigen door de uitkomst van een Amerikaanse verkiezing te beïnvloeden."

Bewijs dat de Russen daarin slaagden, is er volgens hem niet. "Maar ze probeerden het, en ze proberen nog steeds verkiezingen te beïnvloeden."

Russisch president Vladimir Poetin.

"Zenuwachtig"

Wat hem ook zorgen baart, is dat de Verenigde Staten sinds Donald Trumps verkiezing in november niets ondernomen hebben als reactie op de Russische inmenging. De VS hadden moeten reageren met sancties, aldus nog McCain.

Gevraagd naar de internationale veiligheid met Donald Trump aan het roer, gaf McCain toe "van tijd tot tijd zenuwachtig" te zijn. Wel is hij vol lof over het nationale veiligheidsteam van de president. "Ik geloof dat hij meestal hun advies aanvaardt", zei hij. "Kan ik zeggen dat hij dat altijd doet? Neen. Zit het me dwars? Ja, het zit me dwars."