Direct naar artikelinhoud
Frankrijk

Partij van Macron op kop in peilingen

Frans president Emmanuel Macron.

De partij van Frans president Emmanuel Macron staat aan de leiding in de peilingen voor de Franse parlementsverkiezingen. De nieuwe president scoort ook goed in populariteitspolls.

Volgens een peiling van het bureau Odoxa die vandaag gepubliceerd werd, zou La République en Marche in juni 29 procent van de stemmen binnenhalen. De partij van Macron staat daarmee ruim op kop, gevolgd door het extreemrechtse Front National (17 procent), de conservatieve Republikeinse Partij (15 procent) en de extreemlinkse Parti de Gauche van Jean-Luc Mélenchon (14 procent).

Een tweede poll van Harris Interactive/LCP Forecasting bevestigt dat patroon en voorspelt dat Macrons partij 31 procent van de stemmen behaalt. Het FN eindigt hier met 19 procent op de tweede plaats en de Republikeinse Partij met 18 procent op de derde. 

Economische hervormingen

De Odoxa-peiling geeft ook aan dat 58 procent van de Franse burgers denkt dat Macron een goede president zal zijn. 47 procent schat hem hoger in dan zijn socialistische voorganger François Hollande. 

De 39-jarige Macron, die op 7 mei verkozen werd tot president, hoopt nu ook op een meerderheid in het parlement om zijn hervormingsbeleid te kunnen doorvoeren in de hoop de Franse economie te doen herleven. Veel van de kandidaten van La République en Marche zijn echter onbekend en onervaren. De uitslag van de parlementsverkiezingen, in twee rondes op 11 en 18 juni, laat zich dus moeilijk voorspellen.