© Victoriano Moreno

Gemeenteraad staat vanavond helemaal in teken van de knip van de Leien en het verkeersinfarct

Verkeer, verkeer en nog eens verkeer. De Antwerpse gemeenteraad zal vanavond hoogstwaarschijnlijk volledig gedomineerd worden door de (nakende) verkeersproblemen in de binnenstad, onder meer als gevolg van enkele grote wegenwerken. De oppositiepartijen zullen pleiten voor uitstel van de knip van de Leien, maar halen ze ook hun slag thuis?

joro

De werken aan de Leien schieten stilaan goed op. Al enkele maanden wordt gewerkt aan nieuwe tunnelkokers en als alles volgens plan verloopt wordt de drukke verkeersader volgende week ter hoogte van het Operagebouw voor lange tijd geknipt. Er wordt een metersdiepe put gegraven met verschillende niveaus voor doorstroming van gemotoriseerd verkeer en de metro. Wanneer die werken afgerond zijn zal er bovengronds een autovrij Operaplein opdoemen.

Mooie vooruitzichten, maar de situatie tot eind 2018 ziet er iets minder rooskleurig uit. Verkeer zal al die tijd niet meer van noord naar zuid kunnen over de Leien en omgekeerd. Alle verkeer zal daardoor naar de invalswegen worden afgeleid en de stad moedigt bestuurders aan om zoveel mogelijk de Ring en Singel te gebruiken.

Lees ook:De knip van de Leien: alles wat u moet weten

Maar critici vrezen dat het ‘Slim naar Antwerpen’-project niet slim genoeg is en dat de binnenstad maandenlang helemaal zal vastslibben. De scepsis werd alleen nog maar aangewakkerd toen Annemie Turtelboom, nota bene een lid van Open Vld, een meerderheidsfractie, aantoonde dat de app van ‘Slim naar Antwerpen’ bestuurders letterlijk doet vastlopen op de vele wegenwerken in de stad. De aankondiging dat De Lijn een maand eerder overgaat tot de zomerregeling en er daardoor vanaf juni minder trams zullen rijden, gooide nog meer olie op het vuur.

Zowel PVDA, Groen als sp.a zullen vanavond op de gemeenteraad dan ook hun duivels ontbinden en vragen om de knip, die nu gepland staat voor 5 juni, minstens met een maand uit te stellen. De oppositie zal er ook op aandringen om dringend werk te maken van alternatieve verkeersmodi om de verplaatsing door de stad vlotter te laten verlopen.

De gemeenteraad gaat vanavond van start in het stadhuis om 19u30.

Morgen, dinsdag om 12 uur, komt schepen van mobiliteit Koen Kennis naar de redactie van Gazet van Antwerpen om een uur lang alle lezersvragen te beantwoorden over de knip van de Leien.Stel hier uw vraag aan de schepen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Gemeenteraad