© TP

Kanne kleurt roze na Giro-winst van ‘hun’ Tom Dumoulin

En of de Kannenaren fier zijn op ‘hun’ Giro-winnaar, Tom Dumoulin. Met ballonnen, posters en een feeëriek verlichte brug kleurde de altijd zo rustige deelgemeente van Riemst maandag roze, een verwijzing naar de leiderstrui in de ronde van Italië. Dat de Nederlander nog maar net een jaar in het dorp woont, maakt niet uit. “We zien hem hier niet zo vaak, maar hij is toch ene van ons”, klinkt het. Dumoulin zelf was echter minder blij met al die aandacht.

Thomas JANSEN

De Via Oropa ligt in Kanne. Dat is toch wat een bijschrift op een straatnaambordje ons wil doen geloven. Het verwijst naar de aankomstplaats van de veertiende etappe in de voorbije Giro, waarin Tom Dumoulin zich met zijn tweede ritzege definitief ontpopte tot topfavoriet. Sindsdien waren zijn buren in Op Het Broek niet meer van het scherm weg te slaan. “Normaal volg ik alleen de Ronde van Frankrijk, maar nu heb ik drie weken lang alles gezien van de Giro”, zegt buurman Martin Diepstraten. “Zondag, tijdens de tijdrit, kon ik bijna niet op mijn stoel blijven zitten. Zo spannend was het. Dat iemand uit onze straat zo’n prestatie levert, ongelooflijk.”

Die prestatie mocht dan ook niet onopgemerkt voorbijgaan. Net als vorig jaar, toen Dumoulin een olympische zilveren medaille won, versierden de buren het huis van de Nederlander. Daarnaast werden er ook tal van roze ballonnen en posters opgehangen, ’s avonds baadde zelfs de witte hangbrug boven het Albertkanaal in een roze gloed. En dat terwijl Dumoulin nog maar één jaar in Kanne woont. “Voor ons is hij echt een echte Kannenaar”, zegt buurman Martin. “Het voorbije jaar heeft hij zijn huis flink laten verbouwen, daar zijn ze nu net mee klaar. Maar ik zie hem hier heel weinig, ik heb misschien vijf keer met hem gekald. Het is een heel rustige, bescheiden man. Hij past helemaal in ons dorp.”

Dumoulin zelf liet het feestgedruis maandag volledig aan zich voorbij gaan en bleef bij zijn ouders in Maastricht. In een kordate tweet liet hij weten niet opgezet te zijn met de persmeute aan zijn deur. “Mijn huis is de enige plek waar ik de komende weken privacy heb. Voor alle journalisten en fotografen die hier staan te wachten: fuck off.” De tweet werd later wel verwijderd.

Geen superheld

Die behoefte aan privacy etaleerde Dumoulin ook meteen na zijn eindzege, zondag in Milaan. Zijn grootste wens? Geen superheld worden. En nog gewoon een pintje kunnen gaan drinken. “Dat zal in Kanne geen probleem zijn”, zeggen Corry Van Dijk en Iwan D’hondt van restaurant ’t Heukske. “Omdat hier regelmatig tv- of filmopnames zijn, zijn we het gewoon om met bekende mensen om te gaan. Zo zat onlangs de hele ploeg van de Ketnet-reeks ‘ROX’ hier nog op het terras.”

Ook bij Herberg Den Apostel is Dumoulin van harte welkom. “Maar ik denk dat hij vooral in Maastricht uitgaat, met zijn jeugdvrienden”, zegt uitbater Victor Mottart. “Ik heb één keer met hem gesproken, toen hij de hond uitliet. Maar hij heeft groot gelijk dat hij de aandacht niet opzoekt. Die mannen hebben al meer dan genoeg aan hun hoofd.”