Direct naar artikelinhoud
EXPO

Dode kuikentjes of Alberto Giacometti? Deze tien expo's mag u deze week niet missen

Karin Borghouts in Beauty of the Beast

U loopt constant verloren in de wondere wereld van de beeldende kunst? Geen paniek: De Morgen stippelt voor u elke week het boeiendste parcours uit. 

1. The Beauty of the Beast

Van het klassieke 'stilleven met kip' tot een taart van dode kuikentjes: de veelzijdige expo The Beauty of the Beast viert de schoonheid en symboliek van het dier doorheen de eeuwen. Maar het is niet een en al idylle, want wat doen we die beesten toch aan?

Lees hier ons verslag over The Beauty of the Beast. 

Tot 15/10 in Kasteel d'Ursel, Hingene, kasteeldursel.be.

Jean-Luc Cornec, Telephone Sheep

2. Verlust der Mitte 

De matrassen lijken beslapen, maar dat zijn ze niet. De gsm laadt voor niemand op. Verlust der Mitte verwart de bezoekers van het S.M.A.K., net omdat niets is wat het lijkt, in deze expo die over meer dan vluchtelingen gaat.

Lees hier ons verslag over Verlust der Mitte. 

Tot 27/8 in S.M.A.K., Gent, smak.be.

Uit de collectie/Verlust der Mitte van Christoph Büchel

3. Richard Deacon

De Britse beeldhouwer Richard Deacon won ooit de prestigieuze Turner Prize, en mocht naar documenta en de Biënnale van Venetië. Aan die indrukwekkende lijst voegt hij nu het Antwerpse Middelheim-museum toe, met zijn expo Some time. De houten sculptuur die hij jaren geleden voor het prachtige openluchtmuseum maakte, is tot zijn grote spijt helemaal verrot. Maar daar heeft Richard Deacon nu een oplossing voor gevonden.

Lees hier ons interview met Richard Deacon. 

Tot 24 september in Middelheimmuseum, Antwerpen, middelheimmuseum.be

Richard Deacon in het Middelheimmuseum

4. Synchrodogs

Synchrodogs is een opkomend fotoduo uit Oekraïne waarvoor surreëel, menselijk lichaam, transformatie, onbewuste en natuur gepaste trefwoorden zijn. In Antwerpen tonen ze twee fotoreeksen: Reverie Sleep en Supernatural. Die eerste baseerden ze op hun dromen en hallucinaties, voor die tweede reden ze 4000 mijn door de wilde landschappen van het Amerikaanse Zuidswesten. Over natuurfenomenen die de wetenschap niet kan verklaren, en de vage grens tussen echt en niet echt.

Tot 24/6 in Gallery Stieglitz19, Antwerpen, stieglitz19.be.

Reverie, Synchrodogs

5. Giacometti

Tate Modern lijkt er een patent op te hebben: prachtig opgebouwde tentoonstellingen die kunst weer doen vibreren van levenskracht. Met Giacometti wil het museum voor de Zwitser een plaats claimen als grootheid van de twintigste eeuw, naast meesters als Matisse en Picasso. Volledig terecht, want de beeldhouwer die we enkel kenden van zijn dunne bronzen sculpturen maakte véél meer dan dat.

Lees hier ons verslag over Giacometti.

Tot 10/9 in Tate Modern, Londen, tate.org.uk.

Alberto Giacometti

6. Patrick Van Caeckenbergh, Les Loques de Chagrin (De Smartlappen)

Op volstrekt unieke en intrigerende wijze schematiseert, catalogiseert en brengt Patrick Van Caeckenbergh de wereld in kaart. Zijn nieuwste expositie gaat over het menselijk lichaam, de voedselketen, kosmologie en de evolutietheorie. Zijn oeuvre is als een boom, zegt Van Caeckenbergh zelf: alles is met elkaar verbonden en regelmatig groeien er nieuwe scheuten aan. Et voilà.

Tot 1 juli, Zeno X in Antwerpen, zeno-x.com.

Patrick Van Caeckenbergh, Et Puis Pourquoi Sommes-Nous Faites en Viande?

7. Anton Henning

Het stilleven met bloemen, het portret, het naakte model en het landschap, de Berlijnse kunstenaar Anton Henning omarmt de meest klassieke genres om een punt te maken: in de kunst is nog zoveel niet verteld. Henning speelt vooral met de clichés door traditionele elementen te vermengen met pornografische plaatjes. Want goede smaak, wat is dat eigenlijk?

Tot 24/6 in Tim Van Laere Gallery, Antwerpen, timvanlaeregallery.com.

Anton Henning, Pin-up No. 198

8. Het Wilde Westen, van Buffalo Bill tot Bobbejaan

Winnetou, Buffalo Bill, bizons, stoere cowboys, onvoorspelbare indianen... Het Wilde Westen sprak en spreekt tot de verbeelding. Jammer genoeg klopt de mythe van geen kanten. Deze expo liep al met veel succes in Turnhout, en verhuist nu naar de zee. 

Lees hier ons verslag over Het Wilde Westen, van Buffalo Bill tot Bobbejaan. 

Tot 1/10 in Venetiaanse Gaanderijen, zeedijk Oostende, oostendecultuurstad.be.  

El Paso in Wuustwezel

9. WORDSWORDSWORDS

Nu schiet ons spontaan het refrein van Rihanna's Work te binnen, maar daarover gaat het hier niet. WORDSWORDSWORDS is een ode aan het woord. De disruptieve kracht van een paar welgemikte letters, hun symboliek, klank en de beelden die ze oproepen. Navid Nuur, Philippe Vandenberg, Bruce Nauman en nog een handvol kunstenaars vertellen wat taal voor hen betekent.

Tot 15/8 in Gallery Sofie Van de Velde Nieuw Zuid, Antwerpen, sofievandevelde.be.

WORDSWORDSWORDS

10. Het Wilde Ding

Bij Maarten Van Severen denkt u wellicht aan uitgepuurd en minimalistisch design. Maar Het Wilde Ding legt de, welja, wilde ziel van de gevierde ontwerper bloot: een hout zonder vernis zodat de vlekkerige tafel herinnert aan de feestelijke avond nacht, of opgeschuurde aluminium meubels. Want het laatste wat Van Severen wil, is tamme consumptie objecten maken. Als toemaatje krijgt u ook nog ontwerpen en kunstwerken van andere Grote Namen als Dirk Braeckman en Berlinde De Bruyckere te zien, die steeds in verband staan met Van Severens werk.

Tot het voorjaar van 2018 in het Design Museum, Gent,  designmuseumgent.be.

'Forest', een foto die designer Maarten Van Severen in 2002 tentoonstelde in de galerie van Johan De Coker.