© JAA

Taxushoop is té groot: gemeenten stoppen met inzameling

Het heeft geen zin meer om taxus naar het recyclagepark te brengen in de hoop de aanmaak van geneesmiddelen tegen kanker te steunen. Igean stopt met de actie Vergroot de Hoop.

jan auman

Taxus tegen Kanker, later omgevormd tot Vergroot de Hoop werd in 2006 opgestart door de Oost-Vlaamse boomkweker Bart Van Hulle. Het snoeisel van een taxushaag bleek immers bestanddelen te bevatten om kankerbestrijdende geneesmiddelen te maken. Het ging concreet om baccatine.

Van Hulle wist heel wat gemeenten en intercommunales te overtuigen om mee te werken. Igean sprong in 2008 mee op de kar en coördineerde sindsdien de inzameling voor 28 Antwerpse gemeenten, van Essen tot Boom en van Niel tot Malle.

865 chemotherapieën

“Het opzet was heel eenvoudig”, zegt woordvoerder Wouter Meersmans van intercommunale Igean. “Inwoners brachten hun taxussnoeisel iedere zomer gratis naar het containerpark. Daar haalde boomkwekerij Van Hulle het taxussnoeisel gratis op.”

De actie leefde echt onder de mensen en kende een groeiend succes. In 2016 werd bij de Igean-gemeenten nog liefst 865m³ taxussnoeisel binnengebracht, goed voor de opstart van 865 chemotherapieën. Dat betekende een stijging met 28% ten opzichte van 2015.

Per ingezamelde kubieke meter schonk verwerker Van Hulle bovendien een bedrag dat de deelnemende overheden aan een zelfgekozen goed doel rond kankerbestrijding konden schenken. Er waren dus alleen maar winnaars. Vergroot de Hoop schonk via de deelnemende gemeenten de voorbije elf jaar in totaal 2,8 miljoen euro. De helft daarvan ging naar Kom op tegen Kanker. Igean koos vaak voor lokale organisaties die zich bezighouden met de nazorg van een kankerbehandeling.

“Alle gemeenten sensibiliseerden vlot, de inwoners werkten enthousiast mee en onze goede doelen waren gelukkig. Nee, aan gebrek aan succes ligt de nu afgekondigde stop van de actie zeker niet”, aldus Meersmans. “Probleem is dat de markt verzadigd is geraakt. Van Hulle, al jaren ook onze vaste afnemer, liet weten de actie stop te zetten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER