© Photo News

Spilindex overschreden: uitkeringen, pensioenen en ambtenarenweddes stijgen

Het is van mei vorig jaar geleden dat de spilindex werd overschreden. Met andere woorden: de overheid moet twee jaar op rij hogere uitkeringen en weddes uitbetalen.

rdc

Voor een volgende indexering van de uitkeringen en ambtenarenweddes is het overigens wellicht wachten tot 2019. Het Planbureau gaat in de laatste prognoses niet uit van een overschrijding van de spilindex in 2018.

Voka dringt aan op hervorming indexmechanisme

© Photo News

De overschrijding van de spilindex voor het openbaar ambt en de uitkeringen is voor de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka aanleiding om de federale regering op te roepen om werk te maken - zoals beloofd in het regeerakkoord - van een hervorming van het indexeringsmechanisme.

De hoge inflatie en de sneller dan verwachte indexering van de lonen dreigt de verbeterde competitiviteit van de bedrijven weer snel teniet te doen, waarschuwt Voka. De werkgeversorganisatie herinnert de regering daarom aan de noodzaak tot hervorming van het indexeringsmechanisme, zoals voorzien in het regeerakkoord.

“De automatische koppeling van de lonen aan de index is veertig jaar oud”, aldus Voka-topman Hans Maertens. Voka ziet in de geplande superministerraad een ideale gelegenheid om het systeem eindelijk te hervormen.

Concreet vraagt de werkgeversorganisatie om fiscale heffingen en belastingverhogingen uit het indexeringsmechanisme te halen. Zo zorgde de Turteltaks voor een inflatieopstoot en bijgevolg voor snellere loonstijgingen voor de bedrijven.

Dergelijke hervorming moet ook meer ruimte laten voor individuele loonstijgingen, een belangrijk wapen op de huidige krappe arbeidsmarkt. Door het bestaande systeem van automatische loonkoppeling wordt immers een groot deel van de beschikbare ruimte opgegeten door collectieve loonstijgingen. Bedrijven moeten meer ruimte krijgen om individueel talent te belonen, argumenteert Voka. Maertens: “De beste paarden verdienen de haver”.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER