© Belga

VIDEO. Binnenkort gedaan met kaartlezers en tokens

Kaartlezers, tokens en andere ingewikkelde manieren om veilig in te loggen op online bankapplicaties of webwinkels, worden binnenkort overbodig. De vier grootbanken en drie grote telecomspelers in ons land lanceren dinsdag de mobiele applicatie ‘itsme’, een soort digitale identiteit die het inloggen gevoelig moet vergemakkelijken. Volgens minister van Telecom en Digitale Agenda Alexander De Croo is ons land hiermee “absoluut uniek in de wereld”.

Belga

De app werd ontwikkeld door het consortium Belgian Mobile ID. Daarin bundelen grootbanken Belfius, BNP Paribas Fortis, KBC en ING hun krachten met telecomoperatoren Orange, Proximus en Telenet.

‘Itsme’ vervangt alle wachtwoorden, gebruikersnamen, tokens en kaartlezers door een soort digitale identiteit, waarmee smartphonegebruikers onder meer online kunnen bankieren en winkelen.

De app is vandaag voorgesteld in aanwezigheid van telecomminister Alexander De Croo (Open Vld) en minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Jan Jambon (N-VA). Die laatste verzekert dat ‘itsme’ veilig is, en zaken als identiteitsfraude zo goed als uitsluit. Het systeem werkt op basis van een persoonlijke geheime code van vijf cijfers. Voor smartphones die het ondersteunen, is het ook mogelijk om de vingerafdruk te scannen. “Als minister van Veiligheid heb ik deze app met veel scepcis bestudeerd. Weten wie iemand is, daarmee begint elk veiligheidsbeleid. 100 procent veiligheid bestaat niet, maar we kunnen wel alle parameters zo zetten, dat de veiligheid het hoogst mogelijke niveau haalt. Dat is hier gebeurd”, meent de minister.

Privacy

Ook op het vlak van privacy, stellen zich volgens de ontwikkelaars geen problemen. “In 99 procent van de gevallen is er geen uitwisseling van gegevens”, zegt de CEO van Belgian Mobile ID Kris De Ryck. “Als er dan toch gegevens worden uitgewisseld, bijvoorbeeld als er een pakje wordt afgeleverd, dan verschijnt dat heel duidelijk op je scherm. ‘Itsme’ gebruikt die gegevens daarna niét meer, ook niet voor commerciële doeleinden”, verzekert hij. “Als je je smartphone verliest, of hij wordt gestolen, kun je de app laten blokkeren via de website of de helpdesk van Belgian Mobile ID, een beetje zoals bij een bankkaart”, legt De Ryck nog uit.

‘Itsme’ is nu al beschikbaar voor de onlinediensten van een zestal partners, waaronder HR-dienstverlener Randstad en digitale administratietool Doccle. Vanaf de zomer wordt het systeem stap voor stap verder uitgerold, naar de applicaties van de zeven bank- en telecompartners. Vanaf 2018 stappen ook de overheidsapplicaties als Taxonweb en MyPension mee in het verhaal.

Alle Belgische simkaarten worden de komende maanden nog compatibel gemaakt. In de meeste gevallen verandert er niets, maar zowat 20 procent van de smartphonegebruikers zal zijn of haar simkaart wel moeten vervangen. Gebruikers krijgen in dat geval de nodige informatie wanneer ze zich registreren op ‘itsme’.

Gebruikers van Android- of iOS-smartphones kunnen de app nu al downloaden. Windows-telefoons worden niet ondersteund. De app moet daarna wel nog geactiveerd worden met de elektronische identiteitskaart en kaartlezer, “maar dat is dan de laatste keer dat je die moet gebruiken”, aldus nog minister De Croo.

Minister Jambon benadrukt nog dat de elektronische identiteitskaart blijft bestaan. “De digitale identiteit geldt enkel online. De identiteitskaart blijft het enige officiële document, dat je ook moet afgeven bij politiecontroles.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer