© BELGA

Bij Partena Dienstencheques staken vanaf vrijdag tot 1.500 huishoudhulpen

Bij Partena Dienstencheques, één van de grootste aanbieders in de dienstenchequesector, leggen de huishoudhulpen vanaf vrijdag het werk neer. De zowat 1.500 huishoudhulpen in Vlaanderen en Brussel eisen onder meer hogere maaltijdcheques, meldt het vakbondsfront (ABVV Algemene Centrale, ACV Voeding en Diensten, ACLVB).

De vakbonden dienden eerder al een stakingsaanzegging in, maar bereikten dinsdag geen akkoord met de directie rond een aantal kwesties. “De druppel die de emmer deed overlopen was de onenigheid over het toekennen van een financiële bonus, afhankelijk van het bedrijfsresultaat”, zegt Patrick Serlet (ABVV). “De afgevaardigden waren al lang vragende partij om de maaltijdcheque van 3 euro op te trekken met 1 euro, maar de werkgever was niet bereid hierop in te gaan.”

Volgens de vakbonden wilde Partena niet verder gaan dan een belofte om na te denken over een verhoging van de maaltijdcheques, als het budget het toelaat en ten vroegste vanaf 2018. Dat de huishoudhulpen liever een hogere maaltijdcheque krijgen dan een financiële bonus, heeft te maken met de hogere netto koopkracht.

De vakbonden zeggen dat er ook een gebrek aan respect is voor de bevoegdheden van de ondernemingsraad en de syndicale delegatie. “De afvaardiging is gefrustreerd dat hun inbreng vaak op niets uitdraait”, zegt Serlet.

De staking gaat vrijdag in. Dinsdag 6 juni is er aan de kantoren van Partena, in de Gentse Blue Towers nabij de Ghelamco Arena, een militantenconcentratie.

Een staking van huishoudhulpen is atypisch, zeggen de vakbonden. “Huishoudhulpen werken individueel in gezinnen, en zullen ook individueel oordelen of ze aan de acties zullen deelnemen”, zo is te horen.

Reactie Partena

“Partena Dienstencheques betreurt de stakingsoproep van de vakbonden aan de ruim 1.500 huishoudhulpen die wij zoveel mogelijk werkzekerheid en gunstige arbeidsvoorwaarden willen bieden. Wij herkennen ons niet in het beeld dat de vakbonden schetsen over een gebrek aan respect jegens de ondernemingsraad en de syndicale delegatie. Deze ochtend zijn een aantal verbeterpunten voor het sociaal overleg in praktijk te brengen besproken. Daar gaan we werk van maken. Eerder al had Partena Dienstencheques aangegeven niet te kunnen ingaan op de vraag van de syndicale delegatie om de maaltijdcheques te verhogen. Wij blijven bereid om het sociaal overleg te hervatten. Ondertussen doen we er alles aan om de overlast voor onze klanten zoveel mogelijk te beperken”, aldus Petra Keisse, Business Unit Manager bij Partena Dienstencheques.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer