Direct naar artikelinhoud
Smartphones

Android-bedenker gaat nu maar zelf telefoons maken - zónder onnodige rommel

Het Essential-toestel heeft een erg groot display met gebogen randen, in navolging van concurrent Samsung die eerder al een smartphone met zo'n 'edgescherm' op de markt bracht.

Hij stond aan de wieg van het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld: Android. En nu komt Andy Rubin met een eigen telefoon. Het huidige aanbod is hem een doorn in het oog.

Wéér een nieuw smartphonemerk? Jazeker, maar dit keer niet van zomaar iemand. Andy Rubin bedacht ooit Android, het systeem dat in 2005 door Google werd ingelijfd en inmiddels op zo'n 2 miljard mobiele telefoons draait. In 2013 mocht hij zich bij Google nog met robots bezighouden, maar niet lang daarna verliet hij het bedrijf.

De rest van zijn leven zou hij zich kunnen bezighouden met rondrijden op zijn motor of met vrienden rondhangen in zijn bakkerij. Maar daar is hij de man niet naar. In een blogpost op de site van zijn nieuwe bedrijf Essential legt hij uit wat hem dwarszit in het huidige technologie-aanbod. Alles begint op elkaar te lijken, de klant wordt overspoeld met onnodige foefjes die het leven alleen maar verrommelen en apparaten in huis werken niet lekker met elkaar samen.

Andy Rubin.

Medeschuldig

En ja, Rubin is naar eigen zeggen medeschuldig aan alle ellende. Natuurlijk, Android heeft de smartphone voor bijna iedereen in de wereld binnen handbereik gebracht, maar het systeem wordt door veel fabrikanten verminkt door het vol te stouwen met onnodige software die niet verwijderd kan worden. Ook Apple kan hem niet bekoren: Rubin moet niets hebben van gesloten systemen. 

De telefoon van Essential, simpelweg Phone geheten, is zo kaal als een telefoon maar kan zijn. Dat alles volgens het door Apple geïnspireerde adagium 'Simpel is altijd beter'. Robuuste materialen (titanium), een groot scherm en een pure Android-versie zonder de verplichte extra's die de meeste fabrikanten erop gooien. Met een prijs van 700 dollar (voorlopig alleen nog in de VS beschikbaar) zit de Phone in het topsegment.

Home

Essential komt ook met een zogenoemde smart hub (Home genaamd), een slim kastje voor in huis dat kan communiceren met andere apparaten. Rubin ergert zich aan de warboel aan standaarden en protocollen voor het slimme huis en hoopt dat zijn open platform Ambient OS uiteindelijk dé standaard wordt. 

Zonder ze bij naam te noemen, zet Essential zich hier af tegen bedrijven als Google en Amazon, die actief zijn met slimme huisassistenten. "Uw huis is uw privéruimte", stelt Essential. Ook de Home maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om handig in te spelen op de wensen van zijn baasje, maar Essential belooft data zo veel mogelijk lokaal te gebruiken, en niet naar de cloud te zenden. Prijzen of lanceringsdata zijn nog niet bekend.

Home