© *

"De manier waarop vrouwen worden voorgesteld in Cannes is verontrustend"

"Ik was verbaasd om te zien hoe vrouwen worden voorgesteld op het scherm". Actrice en jurylid Jessica Chastain sloot het filmfestival van Cannes af met scherpe kritiek op de positie van vrouwen in de filmwereld.

tib

"Dit is de eerste keer dat ik twintig films op tien dagen zie, en ik hou van films, maar wat ik meeneem van deze ervaring is hoe de wereld naar vrouwen kijkt", zei Chastain op de persconferentie na de prijsuitrijking. "Ik vond het verontrustend, om eerlijk te zijn. Er zijn uitzonderingen, maar ik was verbaasd over hoe vrouwen nog altijd worden voorgesteld op het grote scherm. Ik hoop dat, als er meer vrouwelijke storytellers komen, dat we ook meer vrouwen zullen zien die ik herken in mijn dagelijks leven. Vrouwen die proactief zijn, die hun eigen agentschappen hebben. Die niet alleen reageren op de mannen rondom hen, maar die hun eigen standpunten hebben."

Chastain staat erom bekend een vurige verdedigster te zijn van gelijkheid voor actrices in Hollywood. Zo vertelde ze onlangs in filmmagazine Variety dat ze duidelijke looneisen stelt. "Ik neem geen jobs meer aan waarvoor ik maar een kwart krijg van wat de mannelijke hoofdrolspeler krijgt. Dat kan ik niet toestaan."

Sofia Coppola kreeg dit jaar de prijs voor beste rgisseur voor haar film 'The Beguiled', maar ze is nog maar de tweede vrouw in de zeventigjarige geschiedenis van het festival die de prijs krijgt. De eeste keer was in 1961, toen de Russische Yuliya Solntseva de prijs kreeg voor haar film 'Chronicle of Flaming Years'.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer