81 en 72 jaar en samen nog een cd gemaakt: “Vermoeiend? Musiceren geeft ons juist energie”

© fvv

Ze speelden voor het eerst samen in 1966. Meer dan een halve eeuw later ­hebben Paul Van Gysegem (81) en Patrick De Groote (72) een nieuwe cd uit, Boundless. En zijn ze te horen op het festival Citadelic. “Vermoeiend? Maar neen, het spelen van onze muziek geeft ons juist energie.”

Karel Van Keymeulen

Paul Van Gysegem is zowel muzikant als beeldend kunstenaar. Hij gaf les aan de KASK en dook al vroeg in de jazz, te beginnen met bebop. Hij speelde met vermaarde musici als Mal Waldron en zangeres Jeanne Lee.

Van Gysegem woont in Gent, maar trekt elke dag naar zijn atelier in ... Gijzegem. “Daar begroeten twee bassen en een cello me elke dag. Ik musiceer, schilder, beeldhouw. Ik maak geen onderscheid.”

Patrick De Groote leerde hij kennen na een concert op de Blandijnberg in 1966. Ze bleven samen spelen tot 1972, toen De Groote voor zijn werk naar het buitenland trok. Ze zetten nog de legendarische Gravensteenfestivals op.

Sinds enige jaren woont De Groote weer in Gent en begon hij opnieuw met Paul Van Gysegem te spelen. “Ik ben zelfs weer naar het conservatorium en de jazzacademie getrokken, maar daarmee ben ik gestopt. Ik voelde me belemmerd.”

Beiden raakten in de ban van free jazz en vrije improvisatie. Van Gysegem: “Er is het hoofd en er zijn de handen. Soms doen die handen dingen die je nauwelijks kunt volgen. Ook in de beeldende kunst kun je je kapot denken, maar je moet loslaten en dieper kijken. Dan gebeuren verrassende dingen.”

De Groote: “Wij spreken dezelfde muzikale taal, een internationale taal.”

Paul Van Gysegem was altijd sterk beïnvloed door Afro-Amerikaanse jazzmusici. “Zij gaven die muziek een andere dimensie. Zij creëren soms magie en een vorm van trance. Dat mis ik in de Europese muziek.”

Hun nieuwe album, waarop Chris Joris drums en percussie speelt, heet Boundless. Grenzeloos, dus. “Of zeg maar bandeloos”, grapt De Groote. “Om goed te spelen, moet je elkaar aanvoelen. Vrienden zijn. En respect tonen.”

Van Gysegem: “Soms zeggen vrienden me: Paul, je bent te ver gegaan. Dat ze dat zeggen, betekent dat ik op een goed spoor zit. Onze muziek is als een gesprek. Een gesprek dat ons energie geeft. Neen, na een concert ben ik niet moe. Integendeel.”

De Groote: “Dat klopt. Ik jam nog geregeld in Hot Club de Gand. Al zit doorgaan tot 4 uur ’s nachts er tegenwoordig niet meer in.”

INFO

Patrick De Groote, Chris Joris en Paul Van Gysegem spelen op 1 juni (18 uur) in de Rozentuin, Citadelpark. Het Paul Van Gysegem trio speelt op 4 juni (12 uur).