Direct naar artikelinhoud
Filmtips

Afgesneden oren en poppers in plaats van popcorn: dit zijn de bioscooptips van De Morgen

NIcole Kidman in Lars von Triers 'Dogville'.

1. Blue Velvet

U volgt het nieuwe seizoen van Twin Peaks, maar hebt in deze binge-tijden geen geduld om telkens te wachten op de volgende aflevering? In Flagey kan u de komende drie maanden meerdere keren per week terecht voor een tussentijdse dosis David Lynch. Cinematek organiseert er namelijk een retrospectieve, van zijn debuut Eraserhead tot zijn voorlopig laatste film Inland Empire. Deze week kan u alvast uw ogen en (al dan niet afgesneden) oren de kost geven met Blue Velvet. Al was het maar om Dennis Hopper nog eens “Baby wants to fuck!” te horen kreunen. Op 1/06 in Flagey Studio 5, Brussel.

2. La región salvaje

Het is een eigenaardig beestje, La región salvaje, maar wel een van de beste cultfilms die u dit jaar zult zien. Het Mexicaanse enfant terrible Amat Escalante mengt een socio-realistisch drama met mystieke sciencefiction én een fikse dosis tentakelporno. Een vormelijk pareltje dat meer vragen oproept dan beantwoordt, maar bovenal een intrigerend staaltje cinema dat je niet onbewogen laat. Nu in de zalen. Lees hier onze recensie.

3. The Wolfpack

De ongelooflijke kracht van film wordt nog maar eens duidelijk in deze onthutsende documentaire over zes broers en een zus die in semi-gevangenschap opgroeiden in een piepklein appartementje in New York. Veertien jaar lang verboden hun ouders hun om de “gevaarlijke” stad in te trekken. Gelukkig bood cinema een denkbeeldige uitweg. Op een klein tv’tje keken de zeven tot in den treure naar cultfilms als Pulp Fiction en Reservoir Dogs, om hun lievelingsscènes vervolgens met een bewonderenswaardige vlijt na te spelen. Zo redden ze zichzelf van de waanzin – al heeft het duidelijk niet veel gescheeld. Op 1 en 11/06 in Cinema Nova, Brussel.

4. La Chana

Raakt u opgewonden van het geluid van castagnetten en het zicht van zwierende rokken? Dan mag u deze documentaire over de legendarische Catalaanse danseres La Chana absoluut niet missen. Ooit was ze de Speedy Gonzales van de flamenco – haar voeten stampten als een ratelende mitrailleur, haar faam reikte van New York tot in Tokio. Maar dan verdween ze plots van het toneel. Documentairemaakster Lucija Stojevic ontrafelt het mysterie, en volgt La Chana terwijl ze nog één laatste keer het podium beklimt. Nu in de zalen. Lees hier onze recensie.

5. The Day Will Come

Ideale materie voor een romantisch avondje uit is The Day Will Come niet. Daarvoor ligt het thema – kindermisbruik in een Deens jongensinternaat - net iets te zwaar op de maag. Wat niet betekent dat u er in een ruime boog omheen moet lopen. Integendeel zelfs. Alleen al de verbluffende acteerprestatie van debutant Harald Kaiser Hermann, amper tien jaar ten tijde van de opnames, is een cinemabezoekje waard. Nu in de zalen. Lees hier onze recensie.

6. Dogville

Nicole Kidman verkeert in bloedvorm, en ontving daarvoor zondag nog een speciale prijs op het Filmfestival van Cannes. Ze hadden dan ook iets goed te maken op de Croisette, want in 2003 kregen Kidman en regisseur Lars Von Trier helemaal niets voor het nochtans memorabele Dogville. Von Trier schreef het scenario naar eigen zeggen tijdens een twaalf dagen durende drugsroes, dus misschien moet u het ook maar eens een kans geven: poppers in plaats van popcorn in de bioscoop. Het zou u kunnen helpen om de decors – die in de film alleen door krijtlijnen worden aangegeven – er zelf bij te fantaseren. Op 1/06 in Cinema Zuid, Antwerpen.

7. CAMEO

Welke film u precies te zien zult krijgen op de tweede editie van CAMEO, kunnen we u nog niet vertellen. Maar dat hij warm aanbevolen wordt door een topartiest, staat vast. Acteur Bart “Randy Paret” Hollanders, cabaretier Wim Helsen en kunstenares Anne-Mie Van Kerckhoven selecteerden elk een film, en zullen u met man en macht van hun keuze proberen te overtuigen. Democratie ten top! Benieuwd wie het zal halen, en hoeveel alternative facts hij of zij daarvoor zal nodig hebben. Op 2/06 in Cinema Zuid, Antwerpen.

Cameo #2

8. David Lynch: The Art Life

Wie een documentaire over de regisseur en zijn filmisch oeuvre verwacht, is eraan voor de moeite. David Lynch: The Art Life is dan ook geen biopic in de traditionele zin. Het gaat zelfs niet over zijn filmcarrière, maar over zijn passie voor schilderen. Alleen de man zelf komt aan het woord. Gewoon Lynch, over Lynch. En dat is - zoals u wel kon raden - allemaal al raar genoeg. Nu in Cinéma Galeries, Brussel. Lees hier onze recensie.

9. Rintje

Een verlengd weekend? Dan behoort een namiddagje cinema met de kroost misschien tot de mogelijkheden. Rintje is een mooie stop-motion animatiefilm over een ondeugend hondje en z’n vriendjes, gebaseerd op de Nederlandse boekenreeks van Sieb Posthuma. In de Vlaamse versie verzorgen Jelle en Clara Cleymans, Sien Eggers en Jonas Geirnaert de stemmen. Voor kinderen van 3 tot 6 jaar (en hun ouders). Nu in de bioscoop.

10. Alien: Covenant

Als een gekke professor kruist Ridley Scott het DNA van Prometheus met dat van de originele Alien uit 1979. Het resultaat is een huiveringwekkend monster van Frankenstein, dat zowel hardcore-fans als bioscoopgangers die nog nooit van een facehugger gehoord hebben, kippenvel zal bezorgen. Nu in de zalen. Lees hier onze recensie.