thumbnail: null
thumbnail: null

Herkent u deze mannen? Nieuwe foto's van daders gijzeling Hasselt

De politie is op zoek naar de gefilmde daders van een home invasion op 25 maart in Hasselt. Twee jongemannen hebben die dag een 74-jarige vrouw en haar dochter in hun woning gegijzeld en beroofd. Beide vrouwen zijn nog altijd onder de indruk van de drieste overval. Het VTM-opsporingsprogramma ‘Faroek’ besteedde gisteravond aandacht aan de zaak.

heve04

De feiten speelden zich af op zaterdag 25 maart in de Muggebeekstraat in de Hasseltse wijk Kempenhof. Rond 10.30 uur hoorden de vrouwen de bel van de voordeur. “Ik was in de keuken”, vertelt de dochter. “Ik keek door het raam, dacht dat het mijn oom was en deed de deur open. Daar stond een jonge kerel die vroeg of mijn man thuis was. Toen ik nee antwoordde, duwde hij me achteruit de gang in. Een tweede man glipte binnen. Ik dacht aan mama, die niet van haar plaats kon. Ik schreeuwde, waarop de man me met zijn hand de mond snoerde. Ik beet, maar toen zag ik vanuit mijn ooghoek een pistool. ‘Nee, alstublieft’, riep ik, terwijl ik mama boven hoorde schreeuwen. Ik mocht gelukkig naar haar toe. De tweede dader greep mijn moeder vast en riep constant ‘l’argent’. Hij wilde mijn bankkaart en pincode, en zei dat ze meteen zouden terugkomen als ze geld hadden afgehaald. Toen heb ik de code op een papiertje geschreven.”

Daarop trok een van de mannen de gordijnen dicht. “Mijn moeder vreesde het ergste. Ze bonden ons vast met tape en we kregen het bevel om te blijven zitten en vooral niet de politie te bellen. Daarna zijn ze vertrokken. Toen ik de deur in het slot hoorde vallen, ben ik naar beneden gelopen. Ik zag een grijsbruine auto wegrijden – geen groot model – met een Franse nummerplaat achteraan. Ik maakte aanstalten om de politie te bellen, maar dat wilde mama niet – uit angst. We waren ervan overtuigd dat de daders meteen geld gingen afhalen en terug zouden komen als het niet genoeg was.”

Kaart geblokkeerd

Na een kwartier verwittigden de vrouwen toch de politie. Intussen waren de daders richting Nederland gereden. Om 11.20 uur stopten ze bij een bank in Maasmechelen om geld af te halen, maar dat lukte niet: de bankkaart was inmiddels geblokkeerd. Bleef enkel de schamele buit over die de daders in de woning hadden gevonden: 70 euro.

Voor moeder en dochter een schrale troost. Sinds de brutale homejacking leven ze in angst. “Zoiets vergeet je nooit.”De politie is op zoek naar de daders. De eerste man is redelijk struis gebouwd en ongeveer 1,65 meter groot. Hij heeft een heel donkere huidskleur en is naar schatting 25 jaar. Hij spreekt Frans. Bij de home invasion droeg hij een pet. De tweede dader is groter dan zijn kompaan en tenger gebouwd. Hij heeft kort kroeshaar, is ongeveer 22 jaar en spreekt Nederlands met een Hollands accent. Tijdens de home invasion droeg hij een rode trui en had hij een goudkleurig wapen bij. Hij stapte in de grijsbruine auto met wellicht Franse kentekens.

De politie is op zoek naar mensen die de wagen op 25 maart rond 10.30 uur hebben zien staan in de buurt van de Muggebeekstraat. Ze zijn ook op zoek naar enkele getuigen van Jehova, die op dat ogenblik rondgingen in de wijk.

Alle tips zijn welkom op het gratis nummer 0800/30.300 of via een mail naar opsporingen@police.belgium.eu.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer