Groot gezin bedolven onder hulpgoederen na verwoestende brand: "Hier zijn geen woorden voor”

De solidariteit voor het gezin met acht kinderen dat zondag zijn huis in Herdersem verloor na een brand, is enorm. “Hier zijn geen woorden voor”, zeggen Dirk Moens en Kelly Fiesack dankbaar. Dankzij een vriend hebben ze tijdelijk onderdak.

Leen De Smedt

LEES OOK: Defecte boiler zet woning in lichterlaaie: gezin van negen op straat

De brand ontstond in het washok van het huurhuis aan de Grote Baan door een gaslek in de boiler. De gevolgen waren enorm: de volledige bovenverdieping met alle spullen van de kinderen werd verwoest. Ook de grootmoeder, die er verbleef en op het moment van de brand met twee kinderen in huis was, is alles kwijt.

Cadeaus vernield

De hulp, die nog tijdens de brand al op gang kwam, is immens. “Voor zoveel solidariteit, vinden we amper woorden”, zeggen schrijnwerker Dirk Moens (36) en poetsvrouw Kelly Fiesack (38) nog steeds aangeslagen. “De kinderen komen voor ons op de eerste plaats. Samen hebben we er acht: drie en vier uit een vorig gezin, en eentje samen. Zes daarvan wonen permanent bij ons. Enkele hadden net cadeautjes gekregen met hun communie maar de vlammen hebben niets gepaard. De gasten die de week voordien nog aan tafel zaten bij ons op het communiefeest, stonden zondag paraat om te helpen.”

Het gezin heeft voorlopig onderdak bij Jan De Cock in Herdersem, een kameraad van hen. Tegen de muur in de living staan zakken bomvol schoenen en kledij. Ook één van de bovenkamers puilt uit en in een magazijn staat nog meer gerief. “Een 200-tal zakken in totaal”, zeggen Dirk en Kelly. “Voor de kledij hebben we al een stop moeten inroepen, want we kunnen de toevloed niet aan. Wat over is, gaat naar het goede doel.”

“Wat we nodig hebben, is in de eerste plaats een dak boven ons hoofd. Een betaalbare huurwoning met zes slaapkamers. Tijdens de brand had de burgemeester gezegd dat we op een noodwoning konden rekenen, maar bij het OCMW werd ons maandag verteld dat we er zelf een moesten zoeken. Voor zo'n groot gezin was er niks. We bleken op onszelf aangewezen dus hebben we aangeklopt bij een vastgoedkantoor in Herdersem dat ons wel wil helpen in de zoektocht.”

Burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) bedankt de eigenaar die het gezin wil helpen. “Dankzij die man hebben die mensen een tijdelijk onderkomen”, zegt D'Haese. “De noodwoningen gaan in de eerste plaats naar mensen die volledig dakloos zijn. Het OCMW kan wel helpen en begeleiden en eventueel helpen om de huurwaarborg te betalen. Die mensen mogen nog bij mij komen voor een gesprek zodat we hen maximaal kunnen helpen.”

Intussen swingt het aantal initiatieven voor de familie Moens-Fiesack de pan uit, van een wafelenbak tot een steunkaartenverkoop in de Herdersemse cafés. Vanavond, woensdag, zitten een tiental verenigingen samen om een concreet evenement uit te werken om het gezin te helpen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen