© Plan International

Een van deze emoji's moet het taboe rond maandstonden helpen doorbreken

Er is een emoji van een eenhoorn, van een taco en een van een clown, maar eentje die maandstonden aanduidt, is er voorlopig nog niet. Plan International wil daar nu verandering in brengen en zo het onderwerp beter bespreekbaar maken. Uit een onderzoek van de organisatie blijkt dat namelijk dat er nog steeds heel wat schaamte gepaard gaat met menstruatie.

flb

Op het moment dat je dit leest zijn 800 miljoen vrouwen aan het menstrueren. Toch blijven heel wat mensen het een onaangenaam onderwerp vinden en leidt het nog al te vaak tot gevoelens van schaamte. In het ergste geval worden vrouwen op sommige plaatsen in de wereld zelfs verstoten als ze zich in die periode van de maand bevinden.

Uit een onderzoek van Plan International blijkt onder meer dat zeven op de tien vrouwen het oncomfortabel vindt om het onderwerp te bespreken met een mannelijke collega. Op school is zowat de helft van de meisjes te beschaamd om er iets over te vermelden, zelfs als ze zich daardoor miserabel voelen. In de derde wereld gaat het er nog erger aantoe en zijn er vaak zelfs geen tampons of maandverbanden beschikbaar waardoor heel wat meisjes enkele dagen per maand zelfs niet naar school kunnen gaan.

Vijf emoji's

Om het taboe te helpen doorbreken, heeft Plan International daarom nu vijf emoji's ontworpen. De non-profitorganisatie vindt het schandalig dat er 1.088 emoji's zijn, maar geen enkele die aan dat alledaagse, doodnormale fenomeen gewijd is. Er kan nog tot 2 juni gestemd worden en dan wordt de winnende emoji voorgelegd aan het Unicode Consortium. Als alles meezit dan verschijnt in 2018 een menstruatie-emoji op onze toetsenborden. Alle beetjes helpen, niet?

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer