Dit staat er op het programma voor de ‘Zomer van Antwerpen’

Met theater, muziek en circus biedt Zomer van Antwerpen, van 16 juni tot 3 september, weer de vertrouwde ingrediënten aan. De 23ste editie van het stadsfestival verrast vooral met nieuwe locaties. “Door de stadsontwikkeling verhuizen we soms uit noodzaak, maar even vaak ontginnen we nieuwe plekken”, zegt programmator Patrick De Groote.

Ilse Dewever

“De Zomer neemt ons mee op vakantie, ook al blijven we in eigen stad”, omschrijft cultuurschepen Caroline Bastiaens het stadsfestival Zomer van Antwerpen. “Door de locatieprojecten komen stedelingen in nieuwe buurten of ontdekken ze verkommerde gebouwen. Zo speelde de Zomer, lang voor de zaal werd opgeknapt, in De Roma. Ook Petroleum Zuid werd al fuivend ontdekt.”

Je vindt het stadsfestival inderdaad niet gauw in theaterzalen, wel in tenten, hangars, leegstaande gebouwen en in openlucht. “We gaan samen met de artiest op zoek naar de geknipte locatie voor het project”, vertelt programmator Patrick de Groote. “Al van bij aankomst worden toeschouwers ondergedompeld in de sfeer van de voorstelling. Ook de op maat gedecoreerde bars bij elke speelplek dragen bij aan de beleving.”

Bij deze 23ste editie van Zomer van Antwerpen worden opvallend veel nieuwe plekken aangedaan. Toeval? “Door de stadsontwikkeling moeten we soms verhuizen uit noodzaak, maar even vaak worden ons nieuwe plekken gesuggereerd.” De programmator geeft toelichting bij de meest opvallende locaties van deze Zomer-editie.

Antigoonloods

“Een nieuwe plek in de wijk Luchtbal, op de kruising van de Haïfastraat met de Hamburgstraat. Deze loods met art nouveau-elementen was jarenlang verkommerd, en werd onlangs door de eigenaar weer in zijn glorie hersteld. Het Brusselse dansgezelschap van Anne Teresa De Keersmaeker brengt er de klassieker Rosas danst Rosas. Ook het Nederlandse gezelschap Bot staat er met de muzikale voorstelling Ramkoers.”

Vernieuwde Zomerfabriek

“Op onze stek in Zurenborg, die zich traditioneel op jongeren richt, wordt een extra hal vrijgemaakt voor fuiven. In de Lounge wordt er voor het eerst ook klassieke muziek gespeeld door studenten van het Conservatorium. Nieuw zijn ook de Summerlabs met doorgedreven workshops. Zo zullen jongeren er de choreografie van Rosas danst Rosas kunnen aanleren.”

Bekijk het programma van de Zomerfabriek

Panamaloods

“Door de werken aan de Plantinkaai kregen de openluchtfilms die steevast onder een hangar aan de Schelde speelden een nieuwe locatie toegewezen. Zij worden nu binnen geprojecteerd in de Panamaloods, tegenover de Zomerbar aan de Sloepenweg. Het publiek zal die plek voor het laatst kunnen betreden, want volgend jaar gaat de loods tegen de vlakte.”

Achtste verdieping van het MAS

“De hoogste voorstelling van de Zomer speelt vast en zeker in het MAS. Kyoko Scholiers nam voor Misconnected gesprekken op met mensen aan de rand van de samenleving, zoals gevangenen of prostituees. Al die verhalen ‘stopte’ ze in vier telefooncellen. Bezoekers nemen de hoorn van de haak en kiezen zelf wiens verhaal ze willen horen. Na twee weken geresideerd te hebben op de achtste verdieping van het MAS, verhuizen de telefooncellen naar het Centraal Station.”

Containerpark Berchem

“Wellicht de meest verrassende locatie van de hele Zomer. Het gezelschap keski.e.space danst niet op een podium, maar tussen en in de containers van het containerpark. De voorstelling Assortimens stelt vragen over spullen en mensen die we afdanken. Er is geen tribune, toeschouwers wandelen van scène naar scène.”

Linkeroever (2x)

“Migratie en vluchtelingen vormen een rode draad door deze Zomer. Zo ook bij Muziektheater Transparant, dat de voorstelling Nachtschade: Aubergine brengt op de plek waar voorheen Theater aan de Stroom zat. Met Onze wederzijdse vriend gaat er nog een Zomer-productie op Linkeroever door. Comp. Marius speelt een marathonvoorstelling van vijf uur over het laatste boek van Charles Dickens, en wel aan de oevers van de Schelde in zeilclub SRNA. Jaren geleden speelden ze er een marathonvoorstelling rond Marcel Pagnol. Ook nu weer krijgt de toeschouwer eten en drank toegestopt met - op zijn Brits - een thermoskan thee en zoete en zoute muffins.”

Lees hier onze recensie van "Onze wederzijdse vriend"

Koninklijk Atheneum

“Deze school aan de Rooseveltplaats speelt een dubbele rol in de voorstelling Een ontgoocheling, naar een roman van Willem Elsschot. Enerzijds speelt acteur Jurgen Delnaet in de feestzaal het stuk over een jongetje dat naar het Atheneum gestuurd wordt om er Latijn te leren maar faalt. Anderzijds werd bij vijfde- en zesdejaars van het Atheneum, waar Elsschot ook zelf school liep, gepeild naar de verwachtingen die aan hen gesteld worden. De reacties van de jongeren zijn te horen tijdens een audiowandeling doorheen het hele schoolgebouw.”

Lees hier onze recensie van "Een ontgoocheling"

Zandvliet

“Zomer van Antwerpen bestrijkt heel de stad, en daar hoort ook Zandvliet bij. Al durf ik er veel om verwedden dat veel Antwerpenaren daar nog nooit zijn geweest. Studio Orka zocht voor Chasse Patate, een voorstelling met Titus De Voogdt en Dominique Van Malder, een plek met een weids uitzicht. We vonden die op de kruising tussen de Derdeweg en de Zoutestraat, en zo komt een mens dus in Zandvliet terecht.”

Lees hier onze recensie van "Chasse Patate"

Zomer van Antwerpen, van 16 juni tot 3 september. Ticketverkoop via www.zva.be en 078-05.40.50.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER