Direct naar artikelinhoud

"Bij grensoverschrijdend gedrag meteen politie inschakelen"

"Bij grensoverschrijdend gedrag meteen politie inschakelen"

Als sporters bij een sportfederatie geconfronteerd worden met gedrag dat neerkomt op een misdrijf, doen ze er best aan om in eerste instantie de politie in te schakelen. Dat zegt Lode Grossen, voorzitter van de Vlaamse Sportfederatie en algemeen manager bij de gymnastiekfederatie Gymfed. Voorts is het aan elke federatie afzonderlijk om gepaste maatregelen te nemen.

"Een aantal federaties staan al verder dan andere", zegt Grossen. Zijn eigen gymfederatie heeft bijvoorbeeld een ethische commissie opgericht met een magistraat en een klinisch psycholoog. "En we hebben ook gedragscodes voor de raad van bestuur, de professionele medewerkers, de coaches en de gymnasten." Clubs worden bovendien gestimuleerd om een centraal aanspreekpunt integriteit te introduceren.

Grossen wijst ook op het bestaan van een vlaggensysteem van het Internationaal Centrum Ethiek in de Sport, bedoeld om lichamelijk en seksueel grensoverschrijdend gedrag in de sport op een laagdrempelige en doelgerichte manier aan te pakken. Zo kan een situatie beoordeeld worden met een groene, gele, rode of zwarte vlag. De kleur geeft aan op welke manier gepast kan worden gereageerd.

Het dossier van de judofederatie kent Grossen niet. Zelf heeft hij weet van acht klachten bij de ethische commissie van de gymfederatie. "Maar die gingen nooit over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Het waren telkens individuele disputen, bijvoorbeeld over selecties. Op het moment dat we toch met dergelijke klachten zouden geconfronteerd worden, zou de reflex moeten zijn om eerst naar de politie te stappen."