Judobond zet trainer die werd beschuldigd van seksueel overschrijdend gedrag op non-actief

De judotrainer die door verschillende ex-judoka’s beschuldigd werd van seksueel overschrijdende gedrag en misbruik, is door de Vlaamse Judofederatie op non-actief gezet, dat werd aan onze redactie bevestigd. “In het belang van een sereen en objectief onderzoek is deze maatregel nodig”, klonk het iets later in een persbericht.

adm

De federatie erkent het probleem en zegt deze “problematiek ten gronde aan te pakken en dit in alle openheid”. “In het verleden zijn verschillende dossiers geopend over verschillende personen, die hebben geleid tot concrete maatregelen en sancties.” De federatie kondigt de oprichting aan van een nieuwe onafhankelijke ethische commissie om de meldingen in de media te onderzoeken. Bedoeling is om die al begin volgende week operationeel te hebben.

De commissie krijgt een eigen e-mailadres: ethiek@vjf.be, waarlangs mensen hun verhaal naar de federatie kunnen brengen zonder de officiële klachtenprocedure te volgen. De federatie roept op om de klachten effectief te formuleren. “Dit is uiterst belangrijk om onze strijd tegen deze problematiek effectief aan te pakken.” Het e-mailadres zal enkel gebruikt worden door de onafhankelijke commissie.

Analogie met misbruik in de kerk

Ook CD&V wil een parlementaire commissie in het leven roepen rond het seksueel misbruik in de sportwereld. Dat zegt fractieleider Koen Van den Heuvel. Open Vld en Groen vroegen eerder al om een initiatief.

Meerderheidspartij Open Vld wil een parlementaire onderzoekscommissie naar seksueel misbruik in de sportwereld, “naar analogie met de federale bijzondere commissie die zich boog over misbruik in de kerk”. Ook oppositiepartij Groen dringt aan op doorgedreven parlementair werk rond de problematiek, maar dan via een bijzondere commissie.

CD&V kan zich vinden in de vraag om een bijzondere commissie. “Er worden straks in de plenaire vergadering al heel wat vragen over de kwestie gesteld”, zegt Koen Van den Heuvel. “De bekommernis heerst bij de verschillende partijen. Het is bovendien belangrijk dat we dit uit het politieke opbod houden.”

Om een bijzondere commissie op te richten is een meerderheid in de plenaire nodig. N-VA lijkt geen voorstander van de verschillende initiatieven. Volgens fractieleider Matthias Diependaele moet vooral het gerecht zijn werk nu doen.

“Door het slijk”

Eerder nog bezorgde de gecontesteerde trainer - die overigens een topfunctie heeft binnen de bond - een brief aan onze redactie waarin hij alle “lasterlijke aantijgingen” naar eigen zeggen ontkracht. “Ik laat mezelf en mijn gezin niet door het slijk sleuren”, klonk het.

LEES OOK. Topcoach judo gaat in tegenaanval

De bal ging aan het rollen na een getuigenis van ex-judoka Ann Simons (36). Zij riep toen samen met een aantal bekende sporters om te getuigen over grensoverschrijdend gedrag binnen de sport. Simons, zelf een slachtoffer, keerde in 2006 de sport de rug toe. Ze was het beu “om constant vernederende, vaak seksueel getinte opmerkingen” te krijgen. “Het verbaast me dat de persoon die me op deze manier gekwetst heeft, nog altijd in het topjudo actief is, ook al heb ik dat destijds bij de federatie aangeklaagd”, klonk het toen.

Eerder nog kwam er kritiek op de afwachtende houding van de federatie gezien de ernst van de beschuldigingen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen