Direct naar artikelinhoud

Muyters brengt in kaart wat sportfederaties al doen tegen grensoverschrijdend gedrag

Muyters brengt in kaart wat sportfederaties al doen tegen grensoverschrijdend gedrag

Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) laat in kaart brengen welke initiatieven de sportfederaties nu al nemen tegen grensoverschrijdend seksueel gedrag. Indien dat onvoldoende blijkt, neemt hij maatregelen, zei de minister vandaag in het Vlaams Parlement.

De getuigenissen rond seksueel grensoverschrijdend gedrag in de judowereld zetten de Vlaamse politiek aan tot actie. Alle partijen in het Vlaams Parlement willen rond het thema een commissie oprichten om het thema van dichterbij op te volgen. Minister Muyters wil in de eerste plaats dat slachtoffers in een vertrouwde omgeving anoniem kunnen getuigen. De minister sprak vanmorgen met onderzoekster Tine Vertommen, die de problematiek al jaren onderzoekt, dat het project "Voice" als eerste aanspreekpunt zal fungeren.

De minister wil actie ondernemen om te maken dat elke sporter veilig kan sporten", maar wil dat van onderuit doen. Hij heeft de opdracht gegeven aan Sport Vlaanderen en het Internationaal Centrum Ethiek in de Sport (ICES) om bij alle federaties in kaart te brengen hoe zijn omgaan met klachten en getuigenissen en welke tuchtprocedures er zijn. "We zullen hen eerst aanzetten, en als het moet dwingen", aldus Muyters.

Voor de minister zou de aanpak ook uitgebreid mogen worden naar andere vrijetijdssectoren zoals cultuur- en jeugdorganisaties.

Minister van Sport Philippe Muyters.

Bijzondere commissie?

Alle partijen in het Vlaams Parlement willen een bijzondere commissie rond grensoverschrijdend gedrag in sportverenigingen. Ook meerderheidspartij N-VA is er intussen voor te vinden, al wil de partij de kwestie wel ruimer bekijken dan de sportwereld alleen.

Open Vld en Groen pleitten vanochtend respectievelijk voor een onderzoekscommissie en een bijzondere commissie naar grensoverschrijdend gedrag in sportverenigingen. Diependaele had in een eerste reactie laten weten dat N-VA geen meerwaarde zag in een extra commissie, maar beaamde wel meteen dat het parlement zich over de problematiek moet buigen.

Intussen ziet ook N-VA wel heil in een ad hoc-commissie rond de kwestie. "Jeugd, sport en cultuur zit al in één commissie, dus dat leek ons voldoende. Maar als we ook onderwijs en welzijn gaan betrekken, kan een bijzondere commissie eventueel wel nuttig zijn", aldus Diependaele.

Coalitiepartner CD&V sprak zich eerder op de dag ook al uit voor een bijzondere commissie. En ook oppositiepartij sp.a steunt intussen de vraag. "Het is in de eerste plaats aan het gerecht om zijn werk te doen, maar als politici hebben we de taak om de vinger aan de pols te houden en er alles aan te doen wat in onze macht ligt om onaanvaardbare toestanden een halt toe te roepen", aldus parlementsleden Joris Vandenbroucke en Bert Moyaers.

"Gezien de aard en de omvang van de problematiek zullen ook wij dit zeker steunen", zegt Chris Janssens van Vlaams Belang tot slot.

Joris Vandenbroucke (sp.a).