© Aylin Koksal

© Aylin Koksal

thumbnail: null
thumbnail: null

Sint-Truiden telt 422 waardevolle gebouwen: "Dit is een echte erfgoedstad"

Donderdag start in Limburg een openbaar onderzoek over de inventaris van bouwkundig erfgoed. Op die lijst staan zo’n 6.000 Limburgse gebouwen en constructies waarvan de Vlaamse overheid de waarde inziet om ze te behouden. In Sint-Truiden gaat het om meer dan 400 gebouwen. Onze journalisten Aylin Koksal en Jasmien Kuipers gingen enkele van deze gebouwen bezoeken. Het werd al snel duidelijk dat de eigenaars niet op de hoogte waren van het (goede?) nieuws.

Jasmien Kuipers en Aylin Koksal

Ontdek op deze lijst of ook uw woning deel uitmaakt van het onderzoek.

Optiek Vandormael - Luikerstraat 25

“Onze zaak bestaat al meer dan zestig jaar”, zegt Tom Vandormael, uitbater van Optiek Vandormael. “In de jaren negentig heb ik samen met mijn broer de zaak overgenomen van mijn ouders. Mijn broer is er ondertussen niet meer bij, maar ik ben verder blijven doen.”

Vandormael wist niet dat het gebouw op de erfgoedlijst staat. “Ik weet niet goed wat ik mij bij deze lijst moet voorstellen, maar op het eerste gezicht vind ik dit geen goed nieuws”, zegt hij. “Ik vermoed dat dit serieuze beperkingen met zich gaat meebrengen als ik in de toekomst verbouwingen zou willen doen. Ik weet niet welke maatregelen ik nu moet treffen en ben ook niet onmiddellijk van plan om mij hierover te informeren. Het is ook niet de bedoeling om op korte tijd iets aan het gebouw te veranderen.”

Apotheek Ceresa-Van Bosstraeten - Luikersteenweg 13

“Ik werk al zo’n 28 jaar in deze apotheek”, weet apotheker Koen Rasquin. “Ik kan jammer genoeg niet vertellen hoe lang dit gebouw er al staat, maar ik kan mij zeker voorstellen dat dit oude gebouw als erfgoed wordt gezien in deze streek. Ik wist niet dat de apotheek op de lijst stond, maar ik ben er wel trots op.”

“Vanaf nu zullen bepaalde dingen wel- of niet meer mogen zeker?”, gaat Rasquin verder. “Aan de overkant van de straat hebben ze een tijdje geleden verbouwingen gedaan, maar zij mochten niks veranderen aan de voorgevel. Ik neem aan dat het in ons geval nu ook zo zal zijn. In de apotheek zelf zie je het niet zo goed, maar als je achterin gaat kijken zie je duidelijk dat het een pand is met charmes. Dat merk je vooral aan de gewelven in de kelder en de bovenverdieping.”

“Sint-Truiden is een echte erfgoedstad”

“Het is niet opmerkelijk dat de eigenaars van de gebouwen niet op de hoogste zijn van deze erfgoedkaart”, zegt Benny Buntinx, cultuurbeleidscoördinator in Sint-Truiden. “De eerste lijst die ooit is ontstaan dateert van 1980. Een groot deel van de gebouwen stond hier toen ook al op en elk jaar wordt de lijst geactualiseerd. Men gaat dan niet meer elke eigenaar apart contacteren, maar men publiceert de lijst via de nationale kanalen. Op de lijst staan alle gebouwen die opgenomen zijn in het inventaris erfgoed van het agentschap Aanroerend Erfgoed. De eigenaars van deze gebouwen mogen trots zijn dat ze in zo’n speciaal pand wonen. De gebouwen zijn opgenomen in de lijst omwille van hun erfgoedwaarde.”

“Sint-Truiden is een echte erfgoedstad en telt heel wat monumentale panden die mee het beeld van onze stad bepalen”, aldus Buntinx nog. “Het is wel niet zo dat als je pand een erfgoedwaarde heeft, je er niets meer aan kan veranderen. De overheid hecht een bepaalde waarde aan het gebouw, maar deze panden worden niet als beschermd monument gezien. Als je aanpassingen wil doen aan deze erfgoedpanden, moet je gewoon een bouwaanvraag indienen, ongeacht of het gebouw beschermd is of niet.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer