De eenzame staker die al 51 dagen kampeert: “Als het moet, sta ik hier nog een heel jaar”

© Dick Demey

“Ik blijf tot er iets ­beweegt, desnoods nog een heel jaar.” Ali Cetin (43) uit Maasmechelen kampeert al 51 dagen in zijn eentje voor de poort van verwarmings- en ventilatiebedrijf Vasco Group in Dilsen-Stokkem. Door een herstructurering werd hij in juni de deur gewezen, volgens Ali door een fout ingegeven ‘onwettige afwezigheid’. “Ik geef niemand de schuld, maar dit is gewoon onrechtvaardig”, zegt Ali, zelf voormalig ABVV-afgevaardigde in het bedrijf. “Al die jaren heb ik voor de rechten van anderen gestreden, nu doe ik het voor mezelf. Desnoods stap ik naar de rechtbank.”

sobu

Een record is het nog niet – dat staat op naam van veertien Brusselse treinpoetsers die in 2014 liefst 105 dagen lang staakten – maar zijn actie valt wel op. Slapen doet Ali in zijn auto, douchen bij een vriend in de buurt en familie zorgt voor eten. “Ik deel met collega’s die passeren”, zegt hij. “Ik mediteer ook, en intussen heb ik al 12 boeken over filosofie en ­geschiedenis gelezen.”

Vasco betreurt de actie van hun ex-werknemer. “Ik kan alleen zeggen dat onze reorganisatie wel correct is uitgevoerd”, zegt CEO Patrick Nijs.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen