Politiecamera’s mogen niet naar zwartrijders speuren

© Karel Hemerijckx

De politie en de Vlaamse Belastingdienst begraven hun samenwerking om massaal overtreders te klissen die hun verkeersbelasting niet betalen. Dat zou voortaan bijna automatisch gebeuren via de slimme politiecamera’s boven de weg, klonk het enthousiast. Maar nu blijkt de politie daarvoor niet bevoegd. De Vlaamse Belastingdienst gooit het over een ­andere boeg. “We controleren voortaan tijdens bijvoorbeeld Wodca-controles.”

Werner Rommers

Voormalig Vlaams minister van Financiën Annemie Turtelboom (Open VLD) noemde het vorig jaar overenthousiast een “strak plan”. Kwestie van het aantal zwartrijders in een recordtempo naar beneden te krijgen, zijnde bestuurders die de jaarlijkse verkeers­belasting niet betaalden, of – het vaakst gehoorde excuus – dat waren ‘vergeten’.

De Vlaamse Belastingdienst mocht voortaan immers de ­vele slimme politiecamera’s boven de weg mee inschakelen. De politie zou wanbetalers dan langs de kant van de weg zetten als ze werden opgemerkt door zo’n camera. Het verschuldigde bedrag én een boete moesten meteen worden betaald. Of anders mochten ze niet verder rijden.

Een eerste proefproject met de politie van Turnhout – die op haar grondgebied liefst vijftig slimme camera’s heeft hangen – is nu echter afgeblazen, zo bevestigen de politie en de Vlaamse Belastingdienst. Oorzaak is het ontbreken van een wettelijke basis voor dit soort controles. “Wie zijn verkeersbelasting niet betaalt, begaat een fiscaal misdrijf. En daarover heeft de politie geen ­bevoegdheid, alleen belastingambtenaren”, zegt Kris De Sagher van de Vlaamse Belastingdienst.

Bovendien is de verkeers­belasting voor vrachtwagens bijna volledig vervangen door de kilometerheffing, die sinds april in voege is. “De bedoeling was om na Turnhout ook met andere politie­zones samen te werken, maar met alle evoluties lijkt ons dat niet langer opportuun.”

Wel andere controles

Wat niet wil zeggen dat je de factuur van de verkeersbelasting nu ongestraft links kan laten liggen. “We controleren ook zelf voertuigen, via eigen nummerplaatscanners, en we kunnen wanbetalers langs de kant van de weg zetten”, aldus de Vlaamse Belastingdienst. “En we gaan nauwer met de politie samenwerken”, zegt woordvoerder De ­Sagher. “Zoals bij de vele Wodca-controles of andere ­acties. De politie checkt dan of de bestuurder nuchter is. Wij bekijken tegelijk of de verkeersbelasting wel is betaald.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen