Direct naar artikelinhoud
Politiek

"Gesjoemel met onkosten schaadt imago Europa"

Hendrik Vos: "In de privésector bestaat ook misbruik met onkosten, maar het verschil is dat het daar niet om belastinggeld gaat."

Europarlementsleden krijgen elke maand een onkostenvergoeding van 4.300 euro. Maar niemand controleert wat ze daarmee aanvangen. "Dit is niet langer houdbaar", vindt Europaspecialist Hendrik Vos (UGent).

Wie in het Europees parlement zetelt krijgt naast een maandelijks brutosalaris van meer dan 8.000 euro ook een onkostenvergoeding van 4.300 euro. Alleen: niemand kijkt na of dit geld volgens de regels gebruikt wordt. Dat leert een onderzoek van tientallen onderzoeksjournalisten, waaronder iemand van Knack. 

Europarlementsleden moeten geen bonnetjes  inleveren. Het Europees Parlement controleert die alleen als er 'sterke aanwijzingen' zijn van misbruik. Versta: niet, tenzij er ergens een schandaal uitbreekt. Vos: "Elk jaar duikt er zo wel eentje op."

Europa toont zich van zijn meest wereldvreemde kant?

"Ik begrijp waarom het Europees Parlement er ooit voor gekozen heeft om de onkostenvergoeding van zijn eigen parlementsleden niet strikt te controleren. Zo kunnen ze in alle onafhankelijkheid hun werk doen. Want uiteindelijk moeten wij niet weten met wie een politici gaat lunchen of welke krant hij leest. Maar vandaag lijkt die totale vrijheid niet langer houdbaar. Het imago van Europa lijdt er zwaar onder. Het moet anders."

Wat moet er veranderen?

"Er zijn extra controles nodig, zodat er toch enig toezicht is op de facturen. Europa moet beseffen dat er een maatschappelijke trend is naar meer transparantie. En dat het een gemakkelijk doelwit is. In de privésector bestaat ook misbruik met onkosten, maar het verschil is dat het daar niet om belastinggeld gaat."

Een onderzoek van Knack toont aan dat ook de Belgische parlementsleden in de schemerzone zitten. 

"Een regel is dat de onkostenvergoeding alleen voor Europees politiek werk mag dienen. Kathleen van Brempt (sp.a), Maria Arena (PS) en Philippe Lambrechts (Ecolo) blijken nu een extra kantoor te huren op hun eigen partijhoofdkwartieren. Bovendien gaat het om landschapsbureaus, zonder afscheidingen of vaste plaatsen. Dan loert het gevaar van indirecte steun om de hoek: dat Europees geld naar nationale partijen vloeit."

Hebben Van Brempt, Arena en Lambrechts een fout gemaakt?

"Ik ben ervan overtuigd dat de overgrote meerderheid van de parlementsleden correct omgaat met het geld dat ze krijgen. Van Brempt, Arena en Lambrechts zijn toonaangevende stemmen in het parlement, waarvan ik niet vermoed dat ze bewust sjoemelen (officieel zijn ze ook niet in fout, jvh). Maar omdat niemand weet of wat er met de onkostenvergoedingen gebeurt ook correct is, maakt dat alle parlementsleden kwetsbaar."

'Eurosceptici ageren enerzijds tegen Europese geldverspilling en zijn anderzijds zelf de grote schuldigen voor allerlei wantoestanden'
Hendrik Vos

De eurosceptische politici lachen: alweer een bewijs hoe rot Europa is.

"Hoewel er ook in de traditionele fracties soms problemen opduiken, zijn het vooral politici uit eurosceptische partijen die het bruin bakken. Denk bijvoorbeeld aan het schandaal rond Marine Le Pen. Haar 'Europese medewerkers' hadden in de praktijk nooit een voet in het parlement gezet, ze zaten altijd in Frankrijk. Maar partijen zoals FN of het Britse UKIP komen daar mee weg. Ze zeggen inderdaad: 'We spelen mee in het rotte Europese systeem'. Zo ontstaat het eigenaardig fenomeen dat de eurosceptici enerzijds ageerden tegen Europese geldverspilling en anderzijds zelf de grote schuldigen zijn voor allerlei wantoestanden."

Europa zegt dat alle bonnetjes controleren een enorm werk zou zijn.

"Meer controle betekent ook meer administratie. Dat is spijtig, maar onvermijdelijk."

Van Brempt zal nu een audit van haar onkosten laten doorvoeren.

"Daar valt veel voor te zeggen. Al zou het beter zijn dat er een soort Europese auditdienst komt. Anders blijft het toch een warboel."