Dit zijn de plannen voor uw afvalfactuur tot 2025

De afvalfactuur voor de Limburgse gezinnen zal ook in de komende legislatuur (2019-2024) constant blijven. We hebben dat sinds 2013 kunnen doen en als er geen abnormaliteiten gebeuren, kan dat de volgende zes jaar zo blijven.” Dat zegt voorzitter Walter Cremers (sp.a) van Limburg.net. Hij vindt dat de intercommunales onterecht in een negatief daglicht worden gesteld.

Guy THUWIS

Limburg.net is verantwoordelijk voor de huisvuilinzameling in de 44 Limburgse gemeenten en Diest. Het zit de voorzitter zeer hoog dat de intercommunale na de storm over de publieke vennootschappen ook tegenwind krijgen. Het plan van de Vlaamse regering om het aantal mandaten te beperken tot 15, zal Limburg.net extra op kosten jagen en het democratisch gehalte beperken. “Er is nog nooit zoveel onzin over de intercommunales verteld als in de laatste weken”, begint de immer minzame Cremers. “Onterecht, want wij bereiken onze doelstellingen, ons personeel werkt heel hard en we werken op een duurzame en transparante manier.”

Afvaloven

Uit het jaarverslag 2016 leren we dat Limburg.net een positief bedrijfsresultaat van 4,9 miljoen euro heeft behaald, iets minder dan in 2015. “Daarnaast hebben we een uitzonderlijke opbrengst van 4,7 van afvalverwerker Bionerga. Die opbrengst komt vooral van de verlenging van de groenestroomcertificaten voor de verbrandingsoven in Houthalen.” Zoals bekend heeft de afvaloven nog een vergunning tot 2020 en moet tegen die tijd een nieuwe installatie staan in Beringen. “Een investering van 100 miljoen waarvoor wij Bionerga een lening geven van 20 miljoen tegen een intrest van 4 procent. Daarnaast zullen we onze gemeenten 4,21 miljoen schulden terugbetalen.”

Eén van de meevallers vorig jaar was de stijging van de papierprijs. Maar in de grondstoffensector kunnen er ook tegenslagen zijn. Zo wordt er voor snoeisel van taxus nog maar weinig betaald en ook afvalhout van meubelen is niks meer waard. “We zitten niet in een stabiele marktomgeving, maar toch kunnen we nu al stellen dat we de komende zes jaar ook constante prijzen voor de gezinnen zullen houden. Dat betekent dat in het verleden, met de fusie tot één Limburgse intercommunale, de juiste beslissingen zijn genomen. Oslo wil met 450.000 inwoners dé trendsetter van de Europese afvalsector worden. Ik denk dat wij met onze 780.000 inwoners qua schaalgrootte daar zeker naast kunnen staan. Hierdoor kunne we onze kosten spreiden en betere biedingen krijgen voor onze producten.”

Systeem Limburg

Cremers nodigt de Vlaamse regering uit om het ‘systeem Limburg’ uit te rollen over heel Vlaanderen. “Wij hebben 2 voltijds equivalenten (fte’s) per gemeente aan de slag. Voor de andere Vlaamse afvalintercommunales zijn er gemiddeld 9 fte’s per gemeente. Dat komt omdat wij alles wat we kunnen uitbesteden aan de privésector. Daarnaast hebben we met Bionerga voor de verbranding en compostering zeer stabiele prijzen voor de verwerking van ons afval, iets waar we in Limburg best trots op mogen zijn.”

Structureel zit het dus volgens voorzitter Cremers heel goed met het Limburgs afvallandschap. Toch wil de Vlaamse regering sleutelen aan het systeem. “In de nieuwe legislatuur zouden we nog maar 15 mandaten mogen behouden. Nu hebben we er 45, voor elke gemeente één. Dat betekent dat we in de toekomst 30 van onze 45 gemeenten afzonderlijk moeten informeren. Dat kost ons extra communicatie, die nu via de Raad van Bestuur verloopt. Bovendien hebben alle gemeenten stemrecht in de Raad van Bestuur. Het democratisch gehalte gaat zeker naar beneden als we maar 15 gemeenten mogen aanduiden.”

De Raad van Bestuur van Limburg.net komt één keer per maand bijeen en de leden krijgen 205 euro per zitting, hetzelfde als de zitpenningen van een gemeenteraad. “Het stoort mij enorm dat wij in een debat worden meegesleurd over vergoedingen in publieke vennootschappen, waar wij niks mee te maken hebben. Over de inhoud van onze opdracht praat niemand”, besluit Walter Cremers.