© EPA

© BELGA

© Photo News

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Pieter Timmers bezorgt België zilver op hét koninginnennummer van het zwemmen!

Pieter Timmers heeft voor een volgende Belgische stunt gezorgd op de Olympische Spelen. Hij haalde in 47.80 een zilveren medaille op de honderd meter vrije slag bij de mannen, hét koninginnennummer van het zwemmen. De 18-jarige Kyle Chalmers pakte goud.

wic

Pieter Timmers heeft woensdag op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro zilver veroverd op de 100 meter vrije slag. De 28-jarige Limburger tikte in de finale van het koningsnummer aan in 47.80 en deed daarmee 34 honderdsten af van het Belgisch record dat hij dinsdag in de halve finales zwom.

Timmers moest alleen de 18-jarige Australiër Kyle Chalmers (47.58) laten voorgaan, het brons was voor de Amerikaan Nathan Adrian (47.85).

Hij is de eerste Belgische zwemmer die een olympische medaille verovert sinds Frederik Deburghgraeve in 1996 in Atlanta olympisch kampioen werd op de 100 meter schoolslag. Voordien bezorgden alleen Gérard Blitz (brons 100m rug in 1920 in Antwerpen), Joseph De Combe (zilver 200m school in 1924 in Parijs) en Ingrid Lempereur (brons 200m school in 1984 in Los Angeles) België al olympisch eremetaal in het zwemmen.

Het is de 145e medaille voor België in de geschiedenis van de Spelen, de 53e zilveren. In Rio zit de Belgische delegatie aan drie medailles. Eerder veroverde wielrenner Greg Van Avermaet goud en judoka Dirk Van Tichelt brons.

Timmers: “Kon het niet geloven toen ik die twee zag staan”

“Ik kan het nog altijd niet geloven, denk ik”, aldus Timmers in een eerste reactie bij Sporza. “Ik heb altijd gezegd dat ik wist dat ik een kleine kans had als ik een toprace zwom. Er hebben er een paar wat steken laten vallen, misschien waren ze mentaal niet top. Bij mij ging het wel super. Ik was er helemaal klaar voor, mentaal voelde ik me goed. De laatste meters werden zwaar, maar ik ben maar blijven trekken en sleuren. Toen zag ik die twee staan en kon ik het niet geloven.”

Timmers lachte van oor tot oor voor de camera’s. “Ik heb altijd gezegd dat ik zou rondspringen als een gek als ik een medaille pakte, maar ik besef het gewoon nog niet goed, denk ik”, lachte hij. “Hoe vaak ik al teruggedacht heb aan dat moment dat ik aantikte? Vaak, bij elk interview (grijnst). Ik ga hier wel van genieten. Hier heb ik jaren voor getraind. Mijn eerste doel was het EK, van het een kwam het ander, en toen stond ik op de Olympische Spelen in Londen. En toen wilde ik meer, natuurlijk, en heb ik er vier jaar lang alles aan gedaan om hier zo goed mogelijk te racen en voor die medailles te gaan. Ik wist op voorhand dat ik daar een kleine kans op had en vandaag kwam alles samen. Geweldig. Of het dak eraf gaat? Het is hier niet zo veilig om te feesten, maar ik denk het toch, ja.”

Coach Gaastra deelt sneer uit

Trainer Roland Gaastra greep de gelegenheid meteen aan om af te rekenen met enkele critici, sportcolumnist Hans Vandeweghe voorop. Die had enkele dagen geleden nog het volgende geschreven: “Gaastra beweert dat Timmers 47.7 kan zwemmen. O ja? Als Timmers 47.7 zwemt, zwem ik van Rio naar huis.”

Gaastra reageerde door voor de camera’s van Sporza te zeggen: “Eén ding vind ik wel jammer: dat Timmers net geen 47.7 gezwommen heeft, want ik had Hans Vandeweghe graag zwemmend naar België willen zien gaan.”

REACTIES. Timmers: “Vroeg me af of het een droom was toen ik die twee achter mijn naam zag staan”

© Photo News

Pieter Timmers heeft België woensdagavond een derde medaille bezorgd op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Op de 100 meter vrije slag tikte hij in de finale aan in 47.80, goed voor zilver en een verbetering met liefst 34 hondersten van zijn vorige Belgische record dat hij dinsdag in de halve finales zwom.

Timmers: “Vroeg me af of het een droom was toen ik die 2 achter mijn naam zag staan”

“Ik keek om en zag een “2” achter mijn naam staan. ‘Is dit een droom’, dacht ik bij mezelf. Dit is ongelofelijk”, zei Timmers na zijn fantastische race in het Olympics Aquatics Stadium.

Herbeleef de race van Timmers hier.

De 28-jarige Limburger moest alleen de tien jaar jongere Australiër Kyle Chambers (47.58) voor zich dulden. De Amerikaan Nathan Adrian (47.85) vervolledigde het podium.

© Photo News

Timmers ging voor de finale uit van zijn eigen kracht en keek daarbij niet naar de concurrentie, legt hij uit. “Gisteren heb ik na de halve finale zelfs niet naar de andere tijden gekeken of naar wie er in de finale zat. Het interesseerde mij niet. Ik wist gewoon wat ik kon en waar ik voor moest gaan. Wat de rest zou doen, kon mij niet schelen. Ik heb wel gecheckt wie naast mij lag want dat was belangrijk voor mijn wedstrijdtactiek. Al de rest heb ik pas vandaag net voor de finale bekeken.”

“Ik heb er altijd in geloofd”, vervolgde Timmers. “Ik wist dat ik nu mijn beste race ooit moest zwemmen en dat het ook zou kunnen. De voorbije dagen ging het allemaal heel soepel. Ik heb ook goed opgebouwd, nooit te veel in mijn kaarten laten kijken. Vandaag stond ik er, mentaal en fysiek.”

© Photo News

Timmers betrok ook zijn coach Ronald Gaastra in de hulde. “We hebben dit als duo geflikt. Eigenlijk zouden we met twee op het podium moeten staan. Hij heeft mij fysiek volledig klaargestoomd, vertrouwen gegeven, hij zorgt voor een hele goede omkadering.”

De teller van Team Belgium in Rio staat na vijf competitiedagen op drie: goud voor wegrenner Greg Van Avermaet, zilver voor Timmers en brons voor judoka Dirk Van Tichelt. Vier jaar geleden haalde de Belgische delegatie op de Spelen in Londen een keer zilver en twee keer brons.

Gaastra: “Dit is best emotioneel”

Twintig jaar na Frederik Deburghgraeve in Atlanta loodste Ronald Gaastra met Pieter Timmers opnieuw een zwemmer naar olympisch eremetaal. “Ik ga nog twintig jaar moeten doorgaan om brons te halen”, lachte de Nederlander woensdagavond in de catacomben van het Olympics Aquatics Stadium in Rio de Janeiro.

Timmers zorgde in de finale van de 100 vrij voor een flinke stunt door in 47.80 naar zilver te zwemmen.

“Ongelofelijk”, aldus Gaastra. “Ik hoopte stiekem op een medaille en ik wist ook dat het kon. Ik zeg al lang dat in dit nummer tien zwemmers op een halve seconde van elkaar zouden zitten, tussen 47.7 en 48.2. en dat blijkt dus ook zo te zijn. Daarna hangt het af van de vorm van de dag, moet alles meezitten én je moet goed zijn, je moet een geweldige ‘kop’ hebben.”

“Dit is best wel emotioneel”, vervolgde Gaastra. “Het leven van een coach lijkt misschien wel mooi maar is het best wel zwaar. Het houdt nooit op. Je staat ‘s ochtends op, gaat ‘s avonds naar bed en het enige waar je constant aan denkt is wiens 100 meter goed was, welk keerpunt beter kan. Mentaal is dat gewoon zwaar. Maar ik wil zeker niet klagen. Met gemotiveerde sporters werken is het mooiste wat er is en het is ook leuk als je beloond wordt.”

In 1996 won Gaastra met Deburghgraeve goud op de 100 schoolslag in Atlanta. Je kan die medaille niet vergelijken met het zilver van Timmers, zegt de zwemcoach. “Fred was toen de grote favoriet. Ik dacht er geen seconde aan dat hij geen goud zou winnen. Nu is het toch veel meer een verrassing.”

Delegatieleider De Smedt: “Hier kan je alleen maar van dromen”

Eddy De Smedt kon zijn geluk niet op na het onverwachte olympische zilver van Pieter Timmers op de 100 meter vrije slag. In de mixed zone van het Olympics Aquatics Stadium gaf de delegatieleider van Team Belgium de kersverse medaillewinnaar een lange en innige knuffel.

© Photo News

Timmers bezorgde de Belgische delegatie op competitiedag vijf van de Spelen in Rio al de derde medaille. Eerder won Greg Van Avermaet goud in de wegrit en judoka Dirk Van Tichelt brons in de min 73.

“Hier kan je alleen maar van dromen. Drie medailles in vijf dagen. Wat het bovendien zo mooi maakt, is de manier waarop die medailles gewonnen zijn. We dwingen ze af, we vechten ervoor, ze komen niet uit de lucht gevallen. Het is fantastisch.”

“Zaterdag hadden we iemand die niet op zijn geliefde parcours kon rijden, maar absoluut olympisch kampioen wilde worden en dat ook deed. Dan was er iemand die er al twee Spelen op aan het wachten was en nu ook slaagde. Nu is het iemand die, als we eerlijk zijn, zijn beste uitslagen op kampioenschappen tot dusver in de aflossing behaalde, maar nu een race neerzet die hijzelf, en wij ook, maar moeilijk kunnen bevatten. Fantastisch!” .

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer