Eindelijk: ook hier kan je voortaan betalen met gsm of smartphone

© fvv

Parkeren en betalen met een app op uw smartphone of een smsje: het kan vanaf nu in Gent. Er is keuze tussen vier smartphone-apps en twee sms-nummers. De kosten ­variëren: elke firma mag zelf de prijs bepalen.

Bert Staes

Zeven jaar na een geflopt experiment met sms-parkeren in Gent wordt mobiel parkeren opnieuw mogelijk in de stad. Gisteren werden vier systemen gelanceerd: twee met sms-nummers en vier met smartphone-apps. Wie parkeert, kan kiezen tussen sms’en naar 4411 of 4810 en apps van Parkmobiel, Yellowbrick, Whoosh en 4411.

Concurrentie laten spelen

De Stad besliste na het mislukte experiment niet zelf een systeem te ontwikkelen. Alle spelers op de parkeermarkt kunnen hun eigen systeem lanceren en aansluiten op het centrale parkeerregister van de Stad Gent. Daarin worden alle parkeervergunningen en betaalde tarieven opgeslagen.

In ruil krijgen de firma’s een commissie van 6 procent op elke parkeertransactie, nog zeker tot 2019. De firma’s rekenen bovendien een eigen transactiekost bovenop de geldende parkeertarieven. Die verschilt van enkele eurocent tot 30 eurocent. “Door de concurrentie te laten spelen, hopen we de meerprijs laag te houden”, zegt Filip Watteeuw (Groen), schepen van Mobiliteit.

Hoe dan ook blijven alle spelregels van de parkeerzones gelden, op welke manier u ook betaalt. Zone rood betekent dus nog altijd: maximaal 3 uur parkeren. Voor bedrijven is er wel een nieuwe optie: een vlootrekening. Alle nummerplaten kunnen aan één rekening worden gekoppeld, waardoor de werkgever het parkeergeld van al zijn vertegenwoordigers of werknemers kan beheren.

Bijna liep het gisteren overigens nog mis bij de lancering van het betaalsysteem. Drie van de vier firma’s bleken niet helemaal klaar te zijn met hun apps. Een persmoment werd in laatste instantie uitgesteld naar volgende week. “We geven de bedrijven tien dagen extra om alles aan te passen”, zegt de Stad. Ook de stickers met info over de parkeerapps en sms-nummers zijn er nog niet. Vanaf 9 juni worden ze op alle parkeerautomaten gehangen.

Bekijk alle opties via stad.gent/mobielparkeren

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen