Bouwkraan dreigt op ziekenhuis te vallen, patiënten in allerijl geëvacueerd

© atb

© atb

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Op de campus van UZ Gasthuisberg in Leuven is woensdagavond een bouwkraan gekanteld. Het gevaarte dreigde op een ziekenhuisvleugel terecht te komen. Voor het takelen werden een vijftiental patiënten geëvacueerd.

Alain Trappeniers

Tijdens de manipulatie van een last is een bouwkraan gisteren iets na 19 uur gekanteld op de campus van UZ Gasthuisberg in Leuven, aan de nieuwbouw voor protontherapie. “Bij het incident raakte niemand gewond”, zegt commissaris Marc Vranckx van de Leuvense politie.

De vrachtwagen helde vervaarlijk over maar volgens de opgetrommelde brandweer was er geen gevaar dat de machine in de acht meter diepe bouwput zou storten. “Er is dan ook geen gevaar geweest voor de patiënten die in de kamers van de aanpalende vleugel verblijven”, zegt Gunter Gonnissen van UZ Gasthuisberg. “Wel zal iedereen gevraagd worden van de ramen weg te blijven wanneer een takelaar de gekantelde kraan later op de avond zal rechttrekken.” Voor alle zekerheid werden daarvoor een vijftiental patiënten uit hun kamers geëvacueerd. In de ruime omgeving van de bouwput werd een veiligheidszone ingesteld.

Oorzaak onduidelijk

Hoe het incident is kunnen gebeuren, is voorlopig niet bekend. “Op dit moment weten we enkel dat de kraan uit evenwicht is geraakt. Hoe dat is kunnen gebeuren weten we niet. Verder onderzoek zal moeten uitwijzen of er sprake is van een technisch defect dan wel een menselijke fout”, luidt het.

De last kwam met een zware klap terecht op een fundering, die beschadigd raakte. “Een stukje van een plaat is geraakt. Donderdagochtend zal de aannemer een extra veiligheidsinspectie uitvoeren. Vandaag heeft de stabiliteitsingenieur van UZ Gasthuisberg al de eerste controles gedaan”, aldus nog Gonnissen.

Protontherapie

In het nieuwe centrum voor protontherapie zullen kankerpatiënten veel gerichter bestraald kunnen worden zodat het gezonde weefsel gespaard wordt. In België komen op jaarbasis 150 tot 200 patiënten per 10 miljoen inwoners in aanmerking voor deze vorm van behandeling. In het protontherapiecentrum zullen niet alleen artsen van UZ Leuven, het Universitair Ziekenhuis Saint-Luc (UCL) en UZ Gent terecht kunnen, ook andere universitaire en niet-universitaire ziekenhuizen kunnen meestappen in dit project voor de behandeling van hun patiënten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen