Deze schoenmaker blijft niet bij zijn leest, en dat is een goede zaak

© loh

Schoenmaker Christ Dewaele (50) presenteert komend weekend voor het eerst zijn zelfgemaakte handtassen.

kvo

De schoenmaker die niet bij zijn leest bleef. Zo omschrijft Christ Dewaele (50) zichzelf. Hij werkt al meer dan 25 jaar als schoenmaker en heeft een eigen zaak in de Tuinstraat in Harelbeke. Sinds 2015 ontwerpt hij ook handtassen. Wat begon als een grap, groeide uit tot een tweede passie. “Ik krijg hier regelmatig Delvauxhandtassen binnen om te herstellen of op te frissen”, zegt Christ.

Op een gegeven moment kwam de schoenmaker op het idee om er eentje na te maken. “Het begon als een soort parodie en na veel knutselen was mijn ‘Belleveau’, (met een forse knipoog naar ‘Delvaux’ nvdr.) geboren.”

Acht modellen

Maar het bleef niet bij die ene ‘gekkigheid’. Christ had de smaak te pakken en ging zich meer en meer verdiepen in de ambacht. Ondertussen ontwierp hij al een achttal modellen, gemaakt uit Bagali halsleder. “Dat is een iets steviger leder dat mijn werk ook meteen typerend maakt”, zegt hij. “Ik koop het aan bij een firma die ook aan Delvaux en Channel levert”.

En met die collectie, ‘Soi Sac’ genaamd, komt hij komend weekend voor het eerst naar buiten. Op 3, 4 en 5 juni palmt hij The Old House in de Zwarte Nonnenstraat in Veurne in. In de historische bed & breakfast worden regelmatig artiesten ontvangen. Al ziet Christ zich niet als een artiest. “Ik beschouw me eerder als ambachtsman met een creatieve inbreng”, klinkt het.

Een ‘Dewaele’-handtas is verkrijgbaar vanaf 95 euro. “Dat is het goedkoopste model: de Laïs. De duurste tas is een grote schoudertas, heet ‘Tinekestas’ en kost 345 euro.”

INFO

De pop-up is zaterdag, zondag en maandag telkens open van 14 tot 18 uur. Christ verkoopt zijn tassen ook in zijn winkel in de Tuinstraat.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen