© Dick Demey

Eenzame staker kampeert al 51 dagen voor poort van bedrijf dat hem ontslagen heeft

“Ik blijf tot er iets beweegt. Als het moet, sta ik hier nog een heel jaar.” Ali Cetin (43) is een eenzame staker. Al 51 dagen kampeert hij in zijn eentje voor de poort van verwarmings- en ventilatiebedrijf Vasco Group in Dilsen-Stokkem.

Sofie Buekenhoudt

Door een herstructurering werd de Maasmechelaar in juni de deur gewezen, volgens Ali door een fout ingegeven ‘onwettige afwezigheid’. “Ik geef niemand de schuld, maar dit is gewoon onrechtvaardig”, zegt Ali, zelf voormalig ABVV-afgevaardigde in het bedrijf. “Al die jaren heb ik voor de rechten van anderen gestreden, nu doe ik het voor mezelf. De vakbond bekijkt nu voor mij welke stappen er mogelijk zijn. Desnoods stap ik naar de rechtbank.”

Geen record

Een staakrecord is het nog niet – dat staat op naam van veertien Brusselse treinpoetsers die in 2014 liefst 105 dagen lang staakten – maar zijn actie valt wel op. Slapen doet Ali in zijn auto, douchen en scheren bij een vriend in de buurt en familie zorgt voor eten. “Ik deel wel altijd met collega’s die passeren”, zegt hij.

“Ik mediteer ook overdag, en intussen heb ik al twaalf boeken over filosofie en geschiedenis gelezen. Zo blijf ik mezelf motiveren.”

“Correct uitgevoerd”

Vasco betreurt de actie van hun ex-werknemer. “Ik kan alleen zeggen dat onze reorganisatie wel correct is uitgevoerd”, zegt CEO Patrick Nijs.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER