© Karel Hemerijckx

Slimme camera’s mogen toch geen zwartrijders controleren

Politie en de Vlaamse Belastingdienst begraven hun samenwerking om massaal wanbetalers van de jaarlijkse verkeersbelasting te klissen. Dat ging quasi automatisch gebeuren via de vele slimme politiecamera’s boven de weg. Maar nu blijkt de politie hiervoor niet bevoegd.

wer

Voormalig Vlaams minister van Financiën Annemie Turtelboom (Open Vld) noemde het vorig jaar overenthousiast een strak plan. Kwestie van het aantal zwartrijders op onze wegen in een recordtempo naar beneden te krijgen, zijnde auto-eigenaars die hun jaarlijkse verkeersbelasting niet betaalden. De Vlaamse Belastingdienst mocht voortaan immers de vele slimme politiecamera’s boven de weg mee inschakelen. De politie zou de gefilmde wanbetalers dan langs de kant van de weg zetten en hen verplichten het verschuldigde bedrag en een boete te betalen.

Een eerste proefproject met de politie van Turnhout is nu afgeblazen, zo bevestigt zowel de politie als de Vlaamse Belastingdienst. Oorzaak is het ontbreken van een wettelijke basis voor dit soort controles. “Wie zijn verkeersbelasting niet betaalt, begaat een fiscaal misdrijf. En daaromtrent heeft de politie geen bevoegdheid, enkel belasting- ambtenaren”, legt Kris De Sagher van de Vlaamse Belastingdienst uit. “We zullen nu gaan controleren in het kader van de vele Wodca-controles die de politie organiseert. Zo kunnen we het aantal controles weer fors opdrijven.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER