© Onbekend

“Het zal wennen zijn als je in de supermarkt, op café of in de trein ineens iemand met een geweer ziet opdoemen”

Binnenkort zullen agenten ook in hun vrije tijd met een geweer mogen rondlopen. Weliswaar alleen op momenten dat de minister van Binnenlandse Zaken vindt dat de terreurdreiging groot genoeg is. Hij beslist ineens voor het hele land, op vraag van de vakbond trouwens die dezelfde regel voor elk politiekorps wil. Maar toch, het zal wennen zijn als je in de supermarkt, op café of in de trein ineens iemand met een geweer ziet opdoemen. Hopelijk verstoppen ze dat goed onder hun trui of hun jas, desnoods in hun broek, zodat ons oog er niet op valt.

Door Liliana Casagrande

Dat iemand in uniform een wapen draagt, vinden we normaal. Maar de dag dat je iemand in een jeans met een wapen ziet, zal je toch schrikken. Hoe weet je trouwens dat het om een agent gaat? We kunnen ons al hele scenario’s voorstellen waarbij mensen in paniek naar de politie bellen als ze een geweer zien. Of dat wel iemand van hen is? En hoe ze dat kunnen controleren? Want deze jongen zag er toch wat donker uit. Hij gedroeg zich ook raar en had zelfs een rugzak.

Het is nu al niet leuk om overal mensen in uniform met geweren te zien. Als je winkelt of reist, geeft dat toch nog altijd een vreemd gevoel. Misschien dat ze sommigen een gevoel van veiligheid geven, maar je wordt net zo goed constant herinnerd aan een mogelijke terreurdaad. Als er iets gebeurt, dan moet het al echt lukken dat die bepaalde persoon met zijn geweer een aanslag kan verhinderen. Je kan toch niet overal tegelijk zijn en terroristen vinden almaar nieuwe vormen van geweld uit.

In de jaren ‘80 mochten agenten ook met hun wapen rondlopen in hun vrije uren. Toen was er de Bende van Nijvel die ons allemaal schrik aanjoeg. Intussen zijn de regels op het dragen van wapens lang weer verstrengd. Gelukkig.

Uiteraard voelen agenten zich dezer dagen niet veilig en kunnen we begrijpen dat ze zich willen verdedigen. Iemand met een wapen kan trouwens ook andere mensen in zijn buurt beschermen. Ook dat was blijkbaar al in de jaren ‘80 een argument.

In de VS zorgen die wapens al een eeuwigheid voor een zeer verdeeld land. Intussen minderen de wapens niet en de dodelijke schietpartijen al evenmin. In Texas mogen studenten sinds kort hun wapen zelfs mee naar de universiteit nemen. Enige voorwaarde is dat ze ouder zijn dan 21. De verhalen van Amerikaanse kinderen die - al dan niet per ongeluk - aan de slag gaan met de wapens van hun ouders, zijn voor Europeanen ver van ons bed. Hopelijk blijft dat ook zo. Eén zo’n geval en het is meteen afgelopen met die soepele regels. Dat kunnen we ook al voorspellen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer