Vinçianne met Jean-Louis en Julie. © kristin matthyssen

Op bezoek bij de echte Antwerpse ‘forains’: “Zelfs Gert Verhulst leerde bij mijn bomma eendjes vissen”

Vinçianne Put (42) uit Wommelgem heeft een kingburgerkraam, maar de familie Put is vooral bekend om haar eendjeskramen. Haar ouders, Alfons en Regina, staan met zo’n kraam op de foor, net als haar bomma, Irma Decorte (86), de nestor van de Sinksenfoor.

Kristin Matthyssen

“Mijn bomma zit nu nog thuis in Wommelgem en komt pas vrijdagavond naar hier, omdat het zo dichtbij is”, zegt Vinçianne Put. “Daarna blijft ze wel tot 9 juli in haar caravan hier op de Sinksenfoor staan. Ze kan haar eendjeskraam niet missen, ze is er praktisch in geboren. Gert Verhulst heeft in Berchem nog leren vissen bij mijn bomma. Als Gert op de Sinksenfoor is, komt hij altijd ­hallo zeggen tegen de bomma, net als Michel Follet.”

“Er zijn veel mensen die speciaal naar haar eendjeskraam komen uit sympathie. Haar 14-jarige jack russell Joske, die mee in haar kraam zit, heeft ook succes. Net als iedereen houdt ze haar eendjeskraam tot 23u open. Het is niet omdat er geen kindjes meer zijn op de foor dat wij sluiten. Je moet solidair zijn met je collega’s, een gesloten kraam is een zwart gat in de rij.”

Vinçianne huwde met Marcel Dotremont. Het koppel heeft twee kinderen: Jean-Louis (19) en Julie (14). Net als zijn moeder ging Jean-Louis niet naar de kleuterschool. “Nee, dan heb je geen achterstand, integendeel: iedereen schrok er vroeger van hoe zelfstandig Jean-Louis was. Hij ging op zijn zesde voetballen en ik zag al die andere moeders die ­veters nog knopen. Mijn kinderen konden dat zelf. Ze zijn ook perfect tweetalig.”

Vinçianne ging vanaf haar zesde op internaat in Edegem. “Wij wisten niet beter. De overgang was wel groot, want tot dan was de kermis mijn speeltuin.”

Als u straks komt vissen, is de kans dus groot dat u bij een Put hengelt. Alleen Vinçiannes nonkel Serge, ook uit Wommelgem, heeft een schietkraam.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER