Vlaamse kinderen zien als enigen kinderbijslag niet stijgen

© Patrick Hattori

Vlaamse kinderen zullen deze maand voor het eerst iets minder kinderbijslag ontvangen dan de kinderen in de rest van het land. Vlaanderen besliste immers als enige om de kinderbijslag niet te indexeren bij de jongste overschrijding van de spilindex. De inkomensplafonds voor sociale toeslagen worden wel overal geïndexeerd.

Het is FAMIFED, het federaal agentschap voor de kinderbijslag, dat op het nakende verschil wijst. Het zal een eerste keer merkbaar zijn bij de uitbetaling op 30 juni voor ouders uit de publieke sector en op 8 juli voor werknemers en zelfstandigen, luidt het.

Het verschil is een gevolg van de zesde staatshervorming, die van de kinderbijslag een regionale bevoegdheid maakte. Daardoor kunnen de Vlaamse en de Duitstalige Gemeenschap, het Waals Gewest en de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie in Brussel elk onafhankelijk beslissen over het bedrag dat wordt toegekend.

De Vlaamse regering werkte intussen een eigen systeem uit, dat ingaat in 2019. De huidige niet-indexering past al in dat kader, zo klonk het destijds bij de voorstelling. Samen met de ‘indexsprong’ voor de kinderbijslag van 2015 moet de operatie immers 140 miljoen euro opbrengen. Dat geld zal bij de start van het nieuwe systeem “opnieuw in het systeem worden ingebracht” om de overgangsmaatregelen mee te financieren.

Kritiek van de oppositie

Oppositiepartij Groen ziet in de evolutie een bevestiging van haar kritiek op de Vlaamse kinderbijslag. “Het was al duidelijk dat het nieuwe model van de Vlaamse regering de toets met de realiteit niet doorstaat”, stelt Vlaams parlementslid Elke Van den Brandt. “Daarbovenop moeten gezinnen elk jaar tot 90 euro per kind inleveren door de niet-indexering van de kinderbijslag. Het nieuwe model rammelt dus aan alle kanten, en moet helemaal herzien worden”, aldus Van den Brandt. “Vlaamse kinderen staan er nu slechter voor dan Waalse en Brusselse. Wat we zelf doen, doen we duidelijk niet beter.”

Ook Vlaams Belang toont zich kritisch. “De niet-indexering is de facto een besparing die alle Vlaamse gezinnen met kinderen treft. Ook onder het nieuwe kinderbijslagsysteem zullen veel gezinnen die niet in aanmerking komen voor een sociale toeslag overigens minder kinderbijslag ontvangen dan ze zouden ontvangen op basis van het huidige systeem”, reageert parlementslid Ortwin Depoortere. “Van een gezinspolitiek is helemaal geen sprake meer. De regering mist bovendien de kans om onze sociale rechten, zoals de kinderbijslag, voor te behouden voor mensen die hebben bijgedragen aan de opbouw van onze sociale zekerheid.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen