Actievoerders plannen invasie in paleistuin: “Een privé-park voor de koning, dat is niet van deze tijd”

De burgerbeweging Picnic The Streets, die voor de gelegenheid schuilgaat achter de naam Picnic The Royal Park, pleit voor het openbaar maken van de koninklijke tuin in Laken. Ze plannen een invasie van het koninklijk domein van Laken, “het is wel degelijk de bedoeling om over de muren te kruipen”, zegt initiatiefnemer Gerben Van den Abbeele.

mg, san, tlb, adm

”De grootste groene long van Brussel, een park groter dan de gemeente Sint-Joost-ten-Node, privé voor één familie, dat is toch niet meer van deze tijd?”. Als het van Gerben Van Den Abbeele en zijn burgerinitiatief afhangt wordt de private tuin van onze koning het grootste park van België.

Als statement organiseert burgerbeweging Picnic The Streets, een - u raadt het al - picknick én invasie van het park van Laken. “We spreken op 25 juni, om 12 uur, af voor de kerk van Laken. Als er genoeg volk is en indien de mensen gemotiveerd genoeg zijn, is het de bedoeling om over de muur te klimmen en in het park van de koning te gaan picknicken.”

© © Clément Philippe

Inbraak

Is het niet gevaarlijk om op het terrein van een staatshoofd te komen? “Ik denk niet dat politie of paleiswachten ons zullen neerschieten (lacht), zo”n vaart zal het niet lopen. Maar dat is net het punt: het park van Laken is geen privédomein, het is van ons allemaal. Ook is het gewoon de bedoeling om te gaan picknicken, meer is het niet.”

Van den Abbeele noemt het een politiek statement. “ Het is een symbool-actie, die alle politieke partijen een duwtje in de rug moet geven, zij moeten dan een wettelijk kader zien te vinden om het park van Laken openbaar te maken. Ik ken dan ook geen enkele partij die vindt dat de koning recht heeft op zijn privaat park.”

Met 186 hectare is het private park van onze koning bijna zo groot als Monaco. Al jaren proberen zowat alle politieke partijen die grote groene vlek in hartje Brussel permanent toegankelijk te maken voor het publiek. Zonder succes. Begin dit jaar probeerde Groen dit nogmaals op de agenda te zetten, maar opnieuw draaide het op een sisser uit.

“Veiligheidsproblematiek”

De regering is voor 49 procent eigenaar van het koninklijk domein en heeft dus een vinger in de pap. De overige 51 procent is in handen van de Koninklijke Schenking en daar heeft het ­Paleis inspraak in. “Om het domein open te stellen, moet er een akkoord met hen komen”, aldus de Regie der Gebouwen. “Daarbij moet ook worden ge­keken naar de veiligheidsproblematiek en praktische mogelijk­heden.”

Toch valt te horen dat vooral de koninklijke familie er niet voor staat te springen. “Het koninklijk paleis is op de hoogte van deze actie, maar wenst hier niet op te reageren”, zegt Pierre-Emmanuel De Bauw, directeur media en communicatie van het koninklijk paleis

© BELGAIMAGE

Niet aan hun proefstuk

De activisten zijn niet aan hun proefstuk toe. Eerder zetten ze het debat over een voetgangerszone in Brussel-Stad in gang, door illegale picknicks te organiseren op de Anspachlaan. Picnic The Streets gaat op dit elan voort.

”Wij hebben geen aanvraag gekregen voor een actie”, zegt politiewoordvoerder Ilse Van de keere. “Wij zullen proberen tot een overeenkomst te komen met de actievoerders, maar wij moeten nog bekijken hoe we deze actie zullen aanpakken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen