Direct naar artikelinhoud
Vluchtelingen

"Kinderen mishandeld in Australisch vluchtelingenkamp"

Mannen in het vluchtelingenkamp op Nauru. Human Rights Watch en Amnesty International klagen het misbruik in dit en andere kampen aan.

Geheime documenten die The Guardian kon inkijken, tonen aan dat kinderen in een Australisch detentiekamp mishandeld worden. Human Rights Watch en Amnesty International beschuldigen de overheid ervan het probleem te negeren.

De Britse krant The Guardian kon de hand leggen op 2.000 incidentenrapporten van het Australische detentiekamp voor asielzoekers op het afgelegen eiland Nauru. Uit de rapporten blijkt hoe er daar sprake is van zware mishandelingen, seksueel misbruik, zelfdodingen, kindermisbruik en erbarmelijke levensomstandigheden.

Een analyse van de krant toont aan dat vooral kinderen oververtegenwoordigd zijn in de rapporten. Ruim de helft van de 2.116 rapporten gaat over incidenten met kinderen, hoewel zij 'amper' 18 procent van de populatie vertegenwoordigen.

Zo staat in die rapporten onder meer dat bewakers kinderen in het gezicht slaan. Een meisje zou toestemming hebben gekregen om vier minuten te douchen in plaats van twee, op voorwaarde dat ze daarvoor seksuele diensten verleende.

Volgens mensenrechtenorganisaties Human Rights Watch en Amnesty International, die zelf ter plaatse ook onderzoek voerden, doet Australië te weinig om dit soort uitwassen te vermijden. "Ik ken geen enkel ander ontwikkeld land dat op deze manier omgaat met vluchtelingen die op zoek zijn naar vrijheid en geen misdaad hebben gepleegd", vertelt HRW-specialist voor kinderrechten Michael Bochenek aan CNN. "Dit valt nergens mee te vergelijken."

'Ik ken geen enkel ander ontwikkeld land dat op deze manier omgaat met vluchtelingen die op zoek zijn naar vrijheid en geen misdaad hebben gepleegd'
Michael Bochenek

Bochenek was samen met een collega undercover op het Australische eiland. De organisatie noemt de behandeling van vluchtelingen door Australië "extreem wreed".

"Tropische hellegaten"

Australië krijgt al jaren kritiek op de manier waarop het met vluchtelingen omspringt. Sinds 2013 deporteert het land bootvluchtelingen, die het land vaak via Indonesië proberen te bereiken, naar 's wereld kleinste eilandstaatje Nauru of naar Manus, een eiland dat behoort tot Papoea-Nieuw-Guinea.

Het Australische ministerie voor Migratie en Grensbewaking verklaarde in een reactie dat Amnesty het departement had moeten betrekken bij het opmaken van het rapport. "Wij moedigen Amnesty sterk aan contact op te nemen met het ministerie voordat beschuldigingen zoals deze worden geuit."

In mei, nadat twee vluchtelingen zichzelf in brand hadden gestoken, beschuldigden mensenrechtenorganisaties Australië er van dat het land geen genade kent voor vluchtelingen. "Tropische hellegaten", noemde de Australische organisatie Doctors for Refugees het kamp op Nauru.