Direct naar artikelinhoud

Belgische filmregisseur krijgt geen visum voor Congo

Foto uit de oude doos: Thierry Michel won in 2003 de Joseph Plateau-award voor zijn film 'Iran sous le voile des apparences'.

De Belgische filmregisseur Thierry Michel, die al meerdere films maakte over de Democratische Republiek Congo (DRC), krijgt geen visum meer van de Congolese ambassade in Brussel. "Ik weet niet waarom. Ik kreeg geen antwoord", zegt hij aan persagentschap Belga.

De Belgische regisseur was uitgenodigd in Congo door de Fondation Panzi en de beroemde gynaecoloog Denis Mukwege, die peter is van het Festival de cinéma des Grands Lacs (FECIGLAC) in het oosten van het land.

"Ik verneem net dat mijn visum zonder de minste uitleg geweigerd is. Er is ook geen antwoord op de brief die de Fondation Panzi schreef aan de ambassadeur in Brussel, en de betaling voor mijn visum wordt niet terugbetaald", zegt Thierry Michel aan Belga.

"Het spijt me voor de jonge cineasten die ik er zou steunen", voegt de regisseur, die een tumultueuze relatie heeft met de machthebbers in Kinshasa, er aan toe. "Ik wens de inwoners van Zuid-Kivu een geweldig festival toe." Thierry Michel wijdde een van zijn laatste films 'L'homme qui répare les femmes: La colère d'Hippocrate' ('De man die vrouwen herstelt: De woede van Hippocrates') aan dokter Mukwege.

Michel werd persona non grata verklaard in Congo: in 2012 werd hij bij zijn aankomst het land uitgezet. Hjj wilde er toen zijn film voorstellen over Floribert Chebeya Bahizire, een Congolese mensenrechtenactivist.