UZA en UA testen revolutionaire behandeling tegen multiple sclerose

In het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) is een onderzoek gestart om de veiligheid van een behandeling tegen MS te testen. Dat is de eerste stap naar een grootschaligere test voor de behandeling van de ziekte. “Een wereldprimeur”, vertelt professor Cools.

Maaike Floor

Drie groepjes van drie mensen zullen de medicatie toegediend krijgen de komende weken en maanden, steeds in een iets hogere dosis. “Op die manier kunnen we de reacties op het medicijn testen, al verwachten we geen grote problemen”, vertelt Nathalie Cools van het Centrum voor Celtherapie en Regeneratieve Geneeskunde van het UZA in Edegem.

Tijdens haar doctoraat, waarvoor ze een vaccin en immuuntherapie tegen baarmoederhalskanker wilde ontwikkelen, ontdekte ze dat een bepaald type cellen een rem zette op het proces. “Dat was toen een nadeel, maar er zijn aandoeningen waarbij een rem moet worden gezet op het afweersysteem, zoals bij MS (multiple sclerose, red.). Dat is een auto-immuunziekte waarbij het afweersysteem iemands eigen lichaam aanvalt.”

Subsidies

Voor de therapie worden immuuncellen van de patiënt geïsoleerd en behandeld met een hoge dosis vitamine D. Daarna worden de cellen opgeladen met eiwitten uit de hersenen en vervolgens worden ze terug in het lichaam gespoten, waar ze het afweersysteem waarschijnlijk zullen temperen. De eerste resultaten worden verwacht over een halfjaar.

Het experiment is hoopgevend voor MS-patiënten, al schat Cools wel dat het nog vijf tot tien jaar duurt voor de behandeling op de markt zal komen. Het onderzoek kost ruim een miljoen euro en wordt betaald met Vlaamse innovatiesubsidies en geld van het Charcot Fonds.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER