Gemeente is onbestuurbaar en dus zitten werken in straten er voorlopig niet in

© emd

Tijdens een infovergadering in de kerk van Heldergem uitten bewoners van de Processieweg en de Holbeekweg hun ongenoegen over het uitblijven van de geplande werkzaamheden in hun straten. Er is een akkoord over de nodige onteigeningen, de subsidies zijn rond en de voorbereidende werken zijn uitgevoerd, maar door de onbestuurbaarheid van de gemeente kan de heraanleg niet starten. “Wraakroepend dat wij zo worden gegijzeld”, zeggen de bewoners, die met een petitie aandringen op een snelle start van de werkzaamheden.

Elke Meert

Johan Baetens, Johan Moreels en Guy Suys, bewoners van de Processieweg en Holbeekweg, organiseerden de infoavond in de kerk uit vrees dat de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel en de heraanleg van de straat niet zal doorgaan of wordt uitgesteld door de onbestuurbaarheid van de gemeente. Alle politieke partijen werden uitgenodigd, Centrumlijst-VLD was de opvallende afwezige.

De werken hadden normaal van start moeten gaan na de werken in de Heldergemstraat in mei 2016. “In 2014 werden de nodige voorbereidende werken gedaan, sinds vorig jaar is er een akkoord over de onteigeningen om een volwaardig fietspad te creëren en de nodige subsidies werden ondertussen goedgekeurd”, vertelt Baetens. “Maar nu wachten veertien onteigeningen, voor een bedrag van zo’n 81.199 euro, en het bestek van 1.256.949 euro op goedkeuring van de gemeenteraad. Die goedkeuring komt er maar niet door de onbestuurbaarheid.”

Petitie

“De werken zijn nochtans noodzakelijk: de staat van de wegen is belabberd, om veiligheidsredenen moet dat fietspad er echt komen en de scheiding van afval- en regenwater is belangrijk voor het milieu.”

“Ondertussen werd al heel wat geld — ongeveer 87.000 euro — in het project gestopt. De eerste onteigeningen verjaren trouwens in augustus al en in november 2018 dreigen ook subsidies verloren te gaan, want die zijn maar drie jaar geldig. We vragen de raadsleden om alles te doen zodat het project zonder uitstel kan starten en we zullen hen een petitie overhandigen.”

Schepen van Openbare Werken Dany Van den Steene (Open & Liberaal) ontkent dat subsidies verloren dreigen te gaan. “We zullen om verlenging vragen door omstandigheden.” Maar dat is niet vanzelfsprekend, denkt schepen van Ruimtelijke Ordening Lisa Houtman (SP.A), die erop wijst dat er al subsidies verloren zijn gegaan, onder andere voor de parking in Denderhoutem.

Ook Baetens merkt op dat verlenging krijgen niet gemakkelijk zal zijn. “Je kan uitstel krijgen bij een degelijke motivatie. Van onbestuurbaarheid als motivatie hebben ze nog nooit gehoord.”

CD&V-raadslid Bart Ottoy zette in op een snelle oplossing. “Die kan er komen als N-VA en SP.A geen juridische vertragingsmanoeuvres meer inzetten.”

Burgemeester Veerle Baeyens (N-VA) benadrukte dan weer dat ze belangrijke projecten wel kunnen stemmen. “Ik kreeg een brief van minister Liesbeth Homans waarin duidelijk staat dat sporadisch goedkeuren van dagelijkse of spoedeisende agendapunten de structurele onbestuurbaarheid niet hoeft tegen te spreken.”

N-VA-fractieleider Paulette Looze kijkt al vooruit naar 14 oktober 2017. “Vanaf dan kan geen nieuw college meer worden gevormd en zullen de partijen die nu tegenstemmen de agendapunten wel goedkeuren. Zo durven ze niet naar de volgende verkiezingen gaan.”

Bewoners roepen de politici op om tot een akkoord te komen: “Niemand heeft aan die hele onbestuurbaarheid een boodschap. Subsidies voor een speelpleinwerking kunnen ze niet goedkeuren, maar ze kunnen wel geld steken in advocaten om de procedure voor die onbestuurbaarheid te winnen. Het is wraakroepend dat wij door het misbruiken daarvan zo worden gegijzeld”, besluit Chris D’Hondt uit de Holbeekweg.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen