Man die twee mensen aanreed: “Dit wens je je ergste vijand niet toe”

© ss

De man die in 2015 in Lendelede twee bejaarde mensen aanreed, krijgt een rijverbod van drie maanden. Anderhalf jaar na het ongeval is nog niet duidelijk waarom de beklaagde van zijn rijvak afweek en dat raakt ook de dader. “Dit wens je je ergste vijand niet toe.”

Karen Verhulst

Drie maanden rijverbod, een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden, een boete van 1.500 euro waarvan de helft met uitstel en het afleggen van proeven en de rijexamens vooraleer hij weer achter het stuur mag kruipen. Dat is de straf die Sigurd L. (41) uit Wevelgem heeft gekregen voor zijn onverwacht rijmanoeuvre dat op oudejaarsdag 2015 op de Rijksweg in Lendelede het leven kostte aan Rosa Parmentier (85) en Frans Van Moerkerke (85), beiden uit Waregem.

Maar de grote vraag van het proces blijft ook na de uitspraak onopgelost. Nog steeds is onduidelijk waarom de man van zijn rijvak afweek. Dat dat onduidelijk is, is echter geen reden om de man niet te veroordelen. “Alle betichtingen zijn bewezen. Daarom wordt de man ook veroordeeld”, klonk het gisteren in de politierechtbank in Kortrijk waar de straf werd uitgesproken. “Volgens de expert bestaat er geen twijfel over. De beklaagde maakte een manifeste stuurfout die hij niet tijdig kon corrigeren. Hij volgde de rechtlijnigheid van zijn traject niet”, aldus de rechter. “Daardoor werd de bestuurder van het andere voertuig geconfronteerd met een onverwachte tegenligger. Ondanks dat de bejaarde man zijn tegenligger nog probeerde te ontwijken, kon een ongeval niet vermeden worden.”

Met de uitspraak komt zowel voor de nabestaanden als voor Sigurd L. een einde aan een lang proces, maar een echt einde is het niet, vindt de beklaagde. “Dit draag ik mijn hele leven mee. Ik ben opgelucht dat er een uitspraak is, maar dit verhaal stopt voor mij nooit”, zei L. duidelijk aangeslagen na het proces. “Ik zal dit nooit vergeten. Zoiets meemaken, dat wens je zelfs je ergste vijand niet toe.”

Geen verzwarende omstandigheden

Opvallend ook is dat zowel de advocaat van de dader als de advocaat van de nabestaanden dezelfde uitspraak doet. “Het is wreed om te zien hoe zo'n verkeersongeval zulke dramatische gevolgen kan hebben”, klonk het zowel bij de advocate van L. als bij Frederic Busschaert, die de nabestaanden van het bejaarde koppel vertegenwoordigt, onder wie hun twee dochters.

De rechter benadrukte ook rekening te houden met de verdere omstandigheden van het ongeval. Zo waren er geen verzwarende omstandigheden: L. reed niet te snel en had niet gedronken. Ook het feit dat L. zijn spijt betuigde aan de nabestaanden, leidde ertoe dat L. het minimum rijverbod kreeg opgelegd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen