© An Nelissen

Krijgen we binnenkort véél royalere vergoeding voor ouderschapsverlof?

Ouderschapsverlof opnemen kan straks veel meer lonen dan vandaag. Europa wil de vergoeding gelijkschakelen met die bij ziekte: 60 procent van het brutoloon dus. De schamele 787 euro die nu wordt uitgekeerd, zou vaders of moeders afschrikken om meer vrij te nemen om voor de kinderen te zorgen.

bm

Het initiatief voor de verhoging komt van Europees commissaris Marianne Thyssen. Zij heeft een zogenaamde ‘Europese pijler voor sociale rechten’ uitgewerkt om tot een grotere gelijkschakeling in heel Europa te komen.

Veel van haar voorstellen maken voor ons weinig uit, zegt Piet Van den Bergh van de studiedienst van het ACV. Maar een opvallende uitzondering is de verhoging van de uitkering die de RVA geeft aan wie ouderschapsverlof opneemt.

Thyssen wil dat bij ouderschapsverlof minimaal de uitkering bij ziekte toegekend wordt. En dat is het dubbele tot het drievoudige van het huidige bedrag.

“Vandaag krijgt men hooguit 787 euro. Het huidige maximumbedrag voor ziekte-uitkeringen bedraagt 2.120 euro. Een pak meer dus”, zegt Van den Bergh. De ziekte-uitkering bedraagt 60 procent van het brutoloon, maar wie een minimumloon heeft (vandaag 1.532 euro) zou dit bij ouderschapsverlof behouden.

Voor Van den Bergh is de verhoging belangrijk omdat de lage vergoeding nu veel alleenstaanden, maar ook veel vaders afschrikt om de stap te wagen, en zo wat meer tijd uit te trekken voor de zorg voor de kinderen.

De geplande verhogingen zouden overigens ook gelden voor wie deeltijds ouderschapsverlof opneemt. De Gezinsbond juicht de maatregel alvast toe. “Wij pleiten er al lang voor de uitkering minstens naar het niveau van het minimumloon op te trekken. Dit is nog beter. Dus natuurlijk zijn we voor”, zegt woordvoerder Dieter Stynen.

Federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) heeft zijn administratie een studie gevraagd over de mogelijke gevolgen, laat zijn kabinet weten. Daar wijst men er wel op dat de voorstellen van Thyssen nog door het Europees Parlement en de Europese Raad moeten. België heeft zijn positie nog niet bepaald, zegt Peeters.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer