Binnenkort geen bedelende kinderen meer op straat: “Eigenlijk gaat het om kindermishandeling”

© Hollandse Hoogte

Er is een Vlaamse resolutie op komst dat bedelen met kinderen op straat onmogelijk moet maken. “We pakken het aan als mishandeling, dan kunnen we de kinderen weghalen bij de ouders”, klinkt het in Het Laatste Nieuws.

jdb

Wie door de straten van grote Belgische steden wandelt, ziet het fenomeen vaak opduiken: bedelaars die samen met hun kinderen om geld vragen. Een fenomeen dat niet strafbaar is, zo oordeelde het Brusselse hof van beroep in 2010. Dat sprak zich toen uit over een 20-jarige Roemeense - die in eerste aanleg gestraft was voor bedelen met haar twee kinderen van 3 jaar en 7 maanden. Een moeder moet toezicht houden op haar jonge kroost, luidde het, en hen meenemen op bedeltocht is geen strafbaar feit.

“Dat heeft de hele aanpak op losse schroeven gezet”, zegt Vlaams Parlementslid Marc Hendrickx (N-VA). “Oost-Europese bendes weten dat het in België kan, in tegenstelling tot in andere landen. Uit onderzoek blijkt nochtans dat deze kinderen vaak gedrogeerd worden om hen stil te houden, of dat ze worden doorgegeven van de ene bedelaar aan de andere”, vertelt hij in Het Laatste Nieuws.

Hendrickx heeft nu een resolutie klaar om het bedelen met kinderen tóch tegen te gaan. “Eigenlijk gaat het om kindermishandeling. Hun welzijn komt in het gedrang - en dat is een Vlaamse bevoegdheid. Op basis daarvan kunnen we hen van straat halen.” Er is al een consensus bij de meerderheid. Het voorstel wordt wellicht na de zomer goedgekeurd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen