Direct naar artikelinhoud

Baggerbedrijf DEME betaalde smeergeld in Nigeria

Baggerbedrijf DEME betaalde smeergeld in Nigeria

Het Belgische baggerbedrijf DEME is in Zwitserland veroordeeld voor een smeergeldaffaire in Nigeria. DEME moet bijna 35 miljoen euro betalen aan de Zwitserse autoriteiten, schrijft de krant De Tijd. Het baggerbedrijf bevestigt in een persbericht dat zijn Cypriotische dochter (Dredging Cyprus) in mei een akkoord heeft gesloten met de Zwitserse autoriteiten om een einde te maken aan een gerechtelijke procedure. Bedragen worden niet genoemd.

De feiten speelden zich ruim tien jaar geleden af. Dredging Cyprus baggerde toen de Nigerdelta uit en was volgens het moederbedrijf blootgesteld aan ernstige bedreigingen, zoals ontvoeringen, gewapende overvallen en kaping van schepen. "Daarom had Dredging Cyprus in 2007 geen andere keuze dan tussenpersonen in te schakelen die dicht bij de Nigeriaanse overheid stonden om de veiligheid van het personeel te kunnen waarborgen".

Facturen
Daarnaast waren er ook problemen met openstaande facturen, voor 50 miljoen dollar, bij de Nigerian Port Authority. "Die liet na de betaling uit te voeren. Tussenpersonen zijn toen ingeschakeld om de klant ertoe te bewegen te betalen", staat in het persbericht.

De Tijd heeft het over bijna 21 miljoen dollar smeergeld dat naar Nigeria vloeide - een bedrag dat niet bevestigd wordt in het persbericht. Volgens DEME lieten de interne controlesystemen toen niet toe om de betalingen te detecteren. Nu zouden dergelijke situaties zich niet meer kunnen voordoen door de 'compliance programma's', verzekert de baggergroep.

Risico
DEME ontkent dat er openbare ambtenaren zijn betaald om onrechtmatige voordelen of contracten toegewezen te krijgen. De Tijd citeert uit documenten van het Zwitserse gerecht waarin staat dat DEME niet wist wie achter de schermvennootschappen in belastingparadijzen zat. "Het viel dus niet uit te sluiten dat de betalingen ten goede kwamen aan politieke figuren of overheidsambtenaren, terwijl men ten volle bewust was van het algemene risico op corruptie in Nigeria."

Volgens De Tijd zijn naast Dredging Cyprus ook twee voormalige toplui van de groep gestraft, samen met de Zwitserse 'paying agent' die de miljoenentransacties regelde voor DEME via de Britse Maagdeneilanden.