© Tine Oyen

Truiense vzw leert kinderen filosoferen: "Op school denken ze te weinig na"

Kinderen denken te weinig na en het schoolsysteem baseert zich te veel op memoriseren. Dat wil de Truiense vzw ‘Doen! Denken!’ veranderen. Daarom start ze op 19 september met filosofische lessen. De vzw is nu op zoek naar kinderen van 7 tot 14 jaar die graag in dialoog willen gaan met leeftijdsgenoten. "Jong geleerd, oud gedaan", luidt de spreuk van de organisatie.

Tine Oyen

In de plaats van kinderen te laten sporten, kunnen ze ook na de schooluren leren denken. Vzw ‘Doen! Denken!’ begint op 19 september met een lessenreeks filosofisch denken. De kinderen worden onder professionele begeleiding aangemoedigd om over vrij gekozen onderwerpen met elkaar in dialoog te gaan.

De organisatie organiseerde afgelopen maand drie proefsessies. In totaal hadden ze 25 leden, maar ze willen er meer. Tijdens de proefsessies kregen de kinderen de vraag: Kan je verliefd worden op een robot? "We willen de kinderen democratisch opvoeden. Zo leren ze luisteren naar anderen en respecteren ze de mening van leeftijdsgenoten. In het onderwijs gebeurt dat veel te weinig", zegt Inez Creemens, secretaris van de organisatie.

De vzw werd spontaan opgericht door enkele vrienden. Mimi Meganck, lid van de vzw, zag bij haar kleinkinderen dat ze te weinig nadenken op school. Na wat opzoekingswerk schoot ze in actie. "Begin dit jaar richtten we de vzw op. We willen zoveel mogelijk bereik hebben. Momenteel mikken we enkel nog op kinderen, maar we zijn van plan om de leeftijdsgrens te verhogen. Eerst tot 18 jaar en daarna willen we mikken op volwassenen", aldus Meganck.

De organisatie is niet van plan om samen te werken met de klassieke onderwijsnetten - "we willen graag onafhankelijk blijven - ", maar zou op termijn het vak 'filosoferen en democratie' wel graag in het lessenpakket zien opduiken.

De lessen worden in het Begijnhof van Sint-Truiden gegeven. Een sessie kost 5 euro. "Die vergoeding vragen we opdat ouders hun kinderen echt bewust zouden sturen, en ons niet zien als een gratis kinderopvang."

Meer info vind je op deze website. Inschrijven kan via info@doen-denken.be

Volg de avonturen van onze redactie in Sint-Truiden op deze Facebookpagina.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer